TW
0

Els patrons de moviment estel·lar i la composició de la Via Làctia estudiats per científics de la Universitat Johns Hopkins (EUA) indiquen la presència de restes d'una galàxia més petita consumida per la Via Làctia fa centenars de milions d'anys. Els autors de l'estudi sospiten que es tracta del darrer «aliment» significatiu de la Via Làctia.

Les dades aconseguides per aquesta investigació podrien tenir conseqüències de llarg termini sobre les teories dels orígens de la galàxia i d'altres estructures a gran escala. «La Via Làctia és una gran galàxia i pensam que es formà mitjançant el sorgiment d'una sèrie de galàxies més petites», afirmà la professora Rosemary Wyse. «Allò que no està clar encara és el que sorgí realment i quan, la qual cosa és important per formar teories sobre com evolucionen les galàxies», afegí.

Wyse i el seus col·laboradors estudiaran la composició, la distància i el moviment de 10.000 estrelles semblants al Sol, i concentraran la major part de les seves observacions en estrelles que es troben a les regions externes a la galàxia, lluny del disc prim, que és el tret principal de la Via Làctia. «La Via Làctia és una galàxia de disc, conté un disc de gas i estrelles que es mouen en òrbites circulars al voltant del centre de la galàxia i totes les estrelles es mouen a la vegada, però existeix també un component anomenat disc gruixat, perquè s'infla a una altura major que la resta del disc», explicaren els investigadors. Aquest efecte, segons l'estudi, és amb molta probabilitat el resultat de l'entrada d'una galàxia de satèl·lits massiva a la Via Làctia.