TW
0

La negativa del Govern central a atendre les propostes de subvenció presentada per les institucions insulars dins de les partides corresponents a l'1% cultural ha aixecat les suspicàcies de les diferents institucions illenques. No en va, els principals responsables dels departaments culturals han fet una lectura política de la decisió, per la qual s'endarreriran inevitablement els cinc projectes de rehabilitació per a l'execució dels quals es comptava amb col·laboració estatal.

La rehabilitació del Teatre Principal d'Inca, xifrada en 400 milions de pessetes, queda de moment deturada a l'espera de poder aconseguir l'ajut del Govern central de cara a l'any vinent. «És sense dubte una mala notícia "manifestava ahir el batle d'Inca, Pere Rotger, president també de la Fundació Teatre Principal", però ens queda clar que el 2001 haurà de ser un any de feina per aconseguir l'aportació en el 2002. Ha estat un any de paràlisi, però també de pressió, puntualitzà el batle, que insistí a destacar la necessitat d'aconseguir l'ajut de l'Executiu central: «Inca no està, de cap manera, disposada a assumir el 100% del cost».

Les reformes a l'entorn urbà de l'estació de Manacor i al convent de Monti-sion de Pollença, així com la rehabilitació del Teatre Defensora Sollerense i el projecte d'activitats classificades del Teatre Born de Ciutadella, eren, al costat del Principal d'Inca, els altres quatre projectes que s'han quedat sense subvenció estatal. Són, totes elles, obres que «es veuran greument endarrerides per aquest fet», segons assenyalà la consellera de Cultura del CIM, Maria Antònia Vadell, insistint en la injustícia que el repartiment d'aquest 1% entre els governs autonòmics no sigui més equitatiu.