Felipe Hernández, considerat un dels millors narradors actuals.

TW
0

«Per construir un relat breu no n'hi ha prou amb escriure tres o quatre fulls; és necessari conèixer-ne els elements que hi prenen part i saber-los utilitzar». Amb un bon nombre d'aquests elements, sinó amb tots, posarà en contacte Felipe Hernández els alumnes que participin al primer Taller de Relat Breu organitzat per la UIB, a final d'aquest mes.

L'objectiu, explicà aquest novel·lista, és mostrar principalment les qüestions tècniques que es donen cita en la construcció d'un relat breu, per aprofitament tant des del vessant analític com del creatiu. De fet, són dues vessants indeslligables: «no es pot escriure si abans no analitzes altres contes i aprens d'ells. Fet això, emperò, ho has de dur a la pràctica. L'anàlisi per si sola no és suficient».

És per això que el taller, dividit en dos mòduls successius, incidirà en diverses qüestions i exercicis per fer més intel·ligible la «difícil màquina» que constutueix el relat. D'una banda, aspectes com són la construcció dramàtica, la creació de diàlegs, la construcció dels personatges, i l'estructuració temporal, entre d'altres, centraran anàlisis en texts concrets, per passar després a la pràctica amb exercicis individuals o comuns entre alumnes.

Semblances i diferències del relat amb altres gèneres com la novel·la, però també teatre i poesia, i texts de la tradició folklòrica i els millors representants de la modernitat, no són oblidats per Hernández en un curs que s'inicia el proper dia 22 i durarà 60 hores en dos blocs, repartits els dilluns i dijous de 18 a 20 hores. La inscripció al taller, que durarà fins al maig, es tanca el proper dia 19.