Galileu Galilei i l'Església
L'Institut d'Astrofísica de les Canàries (IAC) ha organitzat un Simposi internacional, que se celebrarà el febrer de 2001 a Tenerife, en el qual s'analitzarà la revisió històrica de l'enfrontament entre l'Església i Galileu Galilei i en el qual s'estudiarà com a referència «clau» un manuscrit que el científic italià mai no va publicar i que es considera de gran importància. L'«EuroSymposium Galileu 2001», que tindrà lloc a Puerto de la Cruz i al qual acudiran del 19 al 23 de febrer del pròxim any científics europeus i nord-americans, tocarà entre d'altres qüestions la transcendència del manuscrit denominat De Motu, que el savi italià mai no va arribar a divulgar. En el congrés també es plantejarà el «cas Galileu» a través dels estudis històrics que sobre aquest assumpte han utilitzat en el seu enfrontament els defensors de la ciència i els de l'Església. Els científics tractaran l'evolució de la posició eclesiàstica sobre el conflicte experimentat amb Galileu des del segle XVII fins a la revisió recent per part de l'Església, sota el Papat de Joan Pau II, i s'avaluaran els canvis suscitats en l'opinió pública a la llum de tots aquests motius. EPR.
• LITERATURA
La caverna de Saramago
L'escriptor José Saramago reflecteix la crisi de la societat actual a la seva darrera novel·la, La caverna, una obra en la qual el Premi Nobel de Literatura denuncia les injustícies d'un món en el qual «milions de persones viuen en la pobresa i no els queda molt més que la rebel·lió». «Estam sembrant vents i demà recollirem tempestes», assegura el portuguès, de 78 anys, que actualment gaudeix del Nadal a la seva casa de Lanzarote, després de presentar a Portugal, Angola, Moçambic i diversos països sud-americans el seu nou llibre. El volum es posa a la venda a Espanya el proper dimarts dia 2 de gener, editat per Alfaguara.EFE.
• TRASPÀS
Jacques Laurent, escriptor i acadèmic
El versàtil escriptor francès i acadèmic Jacques Laurent, més conegut com Cecil Saint-Laurent, pseudònim sota del qual publicà Caroline chérie, va morir divendres passat a París als 81 anys d'edat. L'Acadèmia Francesa anuncià el traspàs del prolífic escriptor, assagista, crític, guionista i periodista, que publicà un centenar d'obres, de diversos gèneres, a la seva llarga carrera literària. La seva novel·la Caroline chérie (1947) va ser duita al cinema, interpretada per Martine Carol en el paper principal.EFE.
• INSTITUCIONS
Acostament cultural d'Àsia i Espanya
L'espanyol Delfín Colomé s'ha proposat des del seu càrrec recentment assumit de director executiu de la Fundació Àsia Europa (ASEF) complir amb la voluntat de la Unió Europea d'impulsar l'entesa mútua mitjançant la millora del diàleg i el coneixement. Primer espanyol a posar-se al capdavant d'una institució amb seu al continent asiàtic, Colomé té entre els seus objectius prioritaris els intercanvis i contactes intel·lectuals de països europeus i asiàtics, perquè el major nombre de persones conegui l'altra realitat, i treballar per desmuntar els tòpics respectius.EFE.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.