Mossèn Antoni Maria Alcover (Santa Cirga, Manacor, 1862-Palma,
1932) trescant pel pla de Mallorca, viatja per pobles, llogarets i
masies, com diu Josep Maria Llompart, «tornava amb un tresor de
valor incalculable: la rondalla popular, el compendi de llegendes
universals que, pastades lentament a través dels segles, el poble
mallorquí havia adaptat al seu horitzó, a la seva pròpia
sensibilitat».
Però la cosa no es limitava a recollir la literatura oral
popular sinó que, al mateix temps, el dinàmic investigador,
s'embutxacava locucions a punt de perdre's, tradicions que només
eren vives a llocs amagats, eines rudimentàries i tasques
camperoles, cançons antigues i pageses, jocs i artesanies... i
costums, costums de festa heretades dels avis. D'això n'és fruit
una monografia ben interessant, no publicada en llibre fins el
1957: Ses matances i ses festes de Nadal.
Amb la seva riquíssima prosa, treta de la sava del país, Alcover
ens explica, per exemple, que «Ell ja tenim es dissabte de Nadal
damunt. Quin truiejar, quin desteixinar-se sa gent gran i sa menuda
per tot arreu, per dins la vila i per fora vila, amb so dispondre
la cosa per aquestes festes! A Son Fontinyol, vos assegur que és un
gust, ara que ja comença a fer fosqueta, veure sa madona que se'n
va d'un rebost a s'altre, allà dalt, a sa seua cambra, posant olles
de saïm, coques de torró, magranes dolces i aubars i bessons
d'ametla a punt per demà dematí rompre es foc... d'es berenar i
demés tu-àutem. Vos assegur que no li passa res per alt, an aquella
doneta, que no té aturai mai perque tot vaja enderc i no hi falt
cap gra a sa dobla...».
I així mateix, mentre uns preparen les menjades tradicionals,
els infants es dediquen a compondre el «Betlem», que com diu el
narrador, van fora corda i hi pengen les taronges i les neules i hi
encenen el gresol. Aquests betlems que tenen una olor
característica que perfuma les cases, al llarg de totes les festes.
És l'olor del bosc, de les branquetes de mata, de pi i de murta. I
especialment, la molsa i entre les castes de molsa, «la barba, un
herbei menut i espès que surt d'hivern dins les garrigues, un
herbei tan espès que el rellum seu tot seté i en poden arrabassar
talabans o coques de més d'un pam quadrat, i això serveix per
vestir els betlems, imitant turons i comellars...».
Les figures de terra-cuita, amb vestuari mallorquí, hi posen el
segell inconfusible. També les cases i muntanyes de suro. No
oblidem, però, el tió de Nadal, dins la llar, que crema a les totes
i posa escalfor a tot l'habitatge...», espetega una cosa de no dir,
amb una flamarada com una cabeiera o com una bandera que la pren es
vent, que es belluga, se caragola i s'escabeia tota xalesta,
atxerevida i avalotada...».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.