TW
0

Durant aquest segle la màquina ha estat vista per l'art de diferents maneres, com un objecte, una element per al progrés, un agent alienant, una eina creativa o destructora, totes aquestes visions són presents a la mostra Màquines, organitzada per la Fundació La Caixa, on s'exhibirà fins el proper 4 de febrer, i el Centre Atlàntic d'Art Modern de Gran Canària. Màquines està integrada per 73 obres, que amb fragments de texts i de pel·lícules, repassen aquesta peculiar relació d'amor i odi, amb aquest element, símbol de l'evolució de l'home.

Marga Paz, comissària de l'exposició, explicà que la mostra recull «les manifestacions artístiques de la màquina com element mecànic». Per Paz, «el tema de la màquina com a element artístic està present des dels romans, però les primeres avantguardes del segle XX amb Marinetti o Duchamp, són les que posen un especial èmfasi en aquests elements com a objectes artístics».

La mostra repassa la fascinació per les fàbriques, les cadenes de muntatge, o els autòmates. En aquest sentit es poden veure fotogràfies de Paul Strand i Renger-Patzsch, o obres de Duchamp, Picabia o Max Ernst. D'altra banda, es recull una visió negativa o crítica de la mecanització present a Metròpoli, Temps Moderns i les obres d'Óscar Domínguez o Hans Bellmer entre altres.