Sa Nostra repassa la presència del toro com a icona al bres mediterrani

L'exposició uneix peces arqueològiques amb art contemporani

«Cap de toro amb rostre humà», de Picasso.

TW
0

Sota el títol d'El toro i la Mediterrània, el Centre de Cultura Sa Nostra inaugura aquest vespre un recorregut intens i exhaustiu arreu de la presència del brau com a icona en la història de les cultures del bres mediterrani. Comissariada per Cristina Delgado i Pilar Ortega, la mostra aglutina un ampli ventall de manifestacions que acrediten la transcendència d'aquest símbol de múltiples connotacions en les cultures mediterrànies, repassant la seva presència tant en l'arqueologia com en les obres dels mestres de l'art contemporani.

La mostra que s'inaugura avui és, en paraules d'Andreu Ramis, un dels projectes més ambiciosos del Centre de Cultura de Sa Nostra. S'hi han invertit tres anys de recerca i treball que cristal·litzen, des d'avui i fins al 10 de març, en l'exhibició de peces procedents de museus d'arreu de l'arc mediterrani, com també en un catàleg ampli i complet que «esdevindrà llibre de referència en els estudis sobre aquestes matèries», apuntà Ramis.

Les signatures de Picasso, Miró, Miquel Barceló, Goya amb les seves Tauromàquies i Synders, entre altres, es reuneixen en un recorregut per la icona del brau que ha eludit l'ordenació cronològica. Així, les peces exhibides s'organitzen entorn de set grans àmbits de manifestació del culte a aquest element tan mediterrani: l'econòmic, el poder/autoritat, el sagrat, el brau com a animal de sacrifici, l'àmbit funerari, el camp de la mitologia, i la seva significació com a animal de caça i diversió.