Jane i Bruno Zupan amb un volum del llibre. | J. Morey.

TW
0

Quan es publica un llibre sobre un artista sovint aquest resulta un tant incomprensible per als qui no entenen d'art o per aquells altres que no estan acostumats a llegir sobre el tema. Aquest no és el cas de Bruno Zupan. One artist, un extens volum que recull part de les darreres obres d'aquest pintor. Escrit per la seva dona, Jane Zupan, el llibre ens aproxima a la part més humana del creador i ens fa entenedor el seu treball i la seva dedicació.

Segons l'autora de One artist, el llibre «recrea la nostra història personal, però també la història dels llocs on vivim i hem viscut i com afecta això l'art del meu marit». El volum, que abans de final d'any es presentarà oficialment a Mallorca, està estructurat en cinc parts, que recullen els cinc llocs on el matrimoni viu i treballa, Valldemossa, Venècia, París, Nova York i Geòrgia.

Cada un d'aquests lloc té una especial incidència sobre la pintura de Zupan. Així, els quadres que reflecteixen el paisatge de la costa nord mallorquina s'allunyen estèticament de la influència bizantina de les èpoques italianes o les aquarel·les més costumistes del sud dels Estats Units. Malgrat aquesta diferència d'estils, les obres de Zupan tenen una unitat, marcada tal vegada pel fet que el pintor sempre pinta a l'aire lliure (excepte les vistes de Nova York des del seu estudi) i dóna en les seves obres una presència fonamental a la llum.

El pintor, que s'inicià en el cubisme, afirma que «la meva pintura ara ha esdevingut figurativa, però amb un punt d'abstracció, perquè l'abstracció és com el jazz, un cop hi entres és mal de fer escapar d'ell». Aquesta evolució en la pintura de Zupan, que es posa de manifest a les diferents parts del llibre, és explicada per Zupan a través de la poesia «si tenim 150 mil paraules per fer un poema no només n'hem d'utilitzar dues, el mateix passa amb l'art, no ens hem de limitar a un sol estil si les possibilitats són múltiples».