Antoni Artigues presenta en un llibre l'origen, la història i 107 tonades per sonar amb xeremies

TW
0

Xeremies. El sac de gemecs català de Mallorca, d'Antoni Artigues, presenta un recull de texts sobre aquest instrument així com un seguit de partitures, que ell mateix recuperà i transcriví durant els anys 70 i 80. El volum, dividit en diferents apartats temàtics, consta d'una presentació escrita per Biel Majoral i serà presentat al públic avui, a sa Pobla justament un dia abans de la VI Trobada de Xeremiers a la mateixa localitat.

La principal novetat de Xeremies recau en el fet que aquest volum inclou la totalitat del centenar de partitures recopilades pel seu autor (que havien estat publicades en anteriors edicions i per separat) i que aquestes constitueixen el corpus del llibre. Un aspecte molt interessant de Xeremies és el capítol dedicat a l'origen, història i expansió de l'instrument, que des de l'antiga Mesopotàmia fins a les Illes Britàniques té moltíssimes variants, tantes com a llocs es toca.

Un altre apartat a tenir molt en compte és el que recull diverses converses que Artigues mantingué amb alguns xeremiers i que, com els texts i partitures, havien estat abans també publicades.Artigues, a través d'alguns dels escrits presents al llibre vol posar de manifest «que l'esperit amb el qual jo faig feina és el de la independència a través de la cultura».

L'autor afirma que «hem de mantenir els nostres elements culturals i no els hem d'utilitzar mai com una arma contra nosaltres mateixos». D'aquesta manera creu que «la xeremia és un símbol de la nostra identitat, i això és el que s'ha de transmetre». D'altra banda, Artigues no creu que «hi hagi un especial ressó de l'instrument, però sí que té una major acceptació».