Són prohibides les bacanals (186 aC)

TW
0

Les bacanals eren festes paganes molt llicencioses celebrades en honor de Bacus, déu romà del vi, fill de Júpiter i de Sémelis.
És el Dionís dels grecs. Ens refereixen els relats mitològics que fou Bacus de gran utilitat per a son pare Júpiter en la lluita d'aquest contra els gegants. Enmig del combat, animava la seva bravesa el pare dels déus amb aquests mots: «Evohé, Bache, Evohé» que significa «Bé, fill meu, bravesa, bé» i aquestes paraules esdevingueren el crit ordinari de les bacants. Dins el llenguatge actual es pren amb freqüència el nom de Bacus com a personificació del vi, de manera que els adoradors o els deixebles de Bacus són tots aquells que tenen el colze molt lleuger.

Els misteris de Dionís es varen estendre per tota Grècia, i en l'època romana penetraren a Itàlia i anaven acompanyats de tals desordres que el Senat romà prohibí les bacanals. No per això aconseguiren d'aturar-les i sobrevisqueren a l'època imperial. A aquestes festes orgíaques es bevia, es menjava i es feia l'acte sexual en públic. A Pompeia hi ha nombroses pintures al fresc que reprodueixen aquells rites dionisíacs. Per altra banda, en el teatre clàssic, Eurípides també s'ocupava del tema en la seva obra, la tragèdia Les bacants. Com recordarem, Eurípides és el darrer dels tres grans poetes tràgics. Nascut a Salamina el 480 abans de Crist, escriví un gran nombre de tragèdies, com Ifigènia en Aulide, Ifigènia en Tàuride, Electra, Alcest, Hipòlit coronat, Les troianes, etc. Els crítics li retreuen la conducta irregular de la seva acció dramàtica i els llargs discursos dels seus personatges, sense pensar que els espectadors grecs eren gent molt apassionada pels discursos de tribuna. Però tots estan d'acord a reconèixer la seva destresa per descriure les passions i a fer parlar els seus personatges en el llenguatge que a cada qual correspon. L'harmonia, l'elegància i l'agilitat del seu estil faran oblidar les seves desigualdats per a sempre, la seva gosadia, la part defectuosa que sol ser el seu pla, i l'excés dels seus discursos. Morí el 406 o el 405 abans de Crist. L'argument de les Bacants és el següent: «Dionís, en figura humana, arriba a Tebas per castigar la insolència de Penteu, rei de la ciutat, que li nega l'origen diví i s'oposa a la difusió del cult bàquic. Inútilment, l'endevinador Tirèsies i Cadmus, l'avi matern del rei, que es preparen per anar a la muntanya a celebrar les orgies bàquiques, intenten convèncer Penteu per tal que no dugui endavant els seus propòsits. Aquest no en fa cas, captura Dionís i el tanca en un calabós. Tanmateix el déu surt miraculosament i llavors es presenta al davant del rei, al qual aconsegueix en un diàleg de gran destresa psicològica de fer-lo anar, vestit de dona, al bosc Citeró, a espiar les bacants. Un missatger arribarà després de la muntanya i contarà la mort del monarca a mans de les bacants, al·lucinades. Entre aquestes es trobava Agave, la mare del rei, i les seves germanes. I sembla que la més boja i la més fera fou la pròpia mare, que separà el cap del tronc del seu fill, creient-lo un lleó». (Es veu que en aquell temps, les drogues en aquelles orgies també feien els seus efectes).