Descobreixen intacte un microbi de fa 250 milions d'anys

El bacteri, Bacillus permians, és l'ésser viu més vell del món

TW
0

Un microbi que va romandre en suspensió durant 250 milions d'anys, fou trobat intacte i viu dins un tros de cristall de clorur sòdic (sal), enterrat a 569 metres de profunditat a Nou Mèxic. El bacteri, Bacillus permians, de massa allargada, és probable que sigui l'ésser viu més vell que s'hagi descobert mai.

Allotjat en un líquid salat, el microbi quedà captiu aparentment en el període pèrmic, el darrer de l'era primària (entre el carbonífer i el triàssic) segons indicaren els científics de la Universitat de West Chester (Pensilvània) que feren el descobriment. La minúscula gota es pogué extreure, i el microbi, submergit en una solució orgànica, pogué recobrar la vida i arribar a desenvolupar-se.

La seqüència genètica del bacteri revelà que és un parent llunyà d'un bacil conegut, el Bacillus marismortui (trobat als dipòsits salins de la mar Morta). El cristall de sal que contenia el microbi havia estat trobat l'octubre de 1998, quan es realitzaven treballs de perforació a Carlsbad, a Nou Mèxic, indicaren els científics, els quals precisaren que els mitjans estrictes d'esterilització usats excloïen qualsevol possibilitat de contaminació per part d'un microbi «modern».

Aquesta investigació va permetre multiplicar per dos el període de supervivència que es considerava possible per a un bacteri pres en un material geològic. En un article publicat juntament amb els treballs dels científics de West Chester, un biòleg de la universitat britànica de Bristol, el doctor John Parkes, considerà que si els seus resultats són confirmats per altres del mateix tipus, aquesta investigació podria tenir conseqüències «profundes» sobre el nostre coneixement dels organismes i, en particular, sobre la seva capacitat de supervivència.