L'escultor Jaume Mir torna Miguel de Cervantes a la mítica Lepanto

L'obra en honor a l'escriptor fou inaugurada ahir a la ciutat grega

Detall de l'estàtua de Miguel de Cervantes.

TW
0

La ciutat grega de Lepanto va veure ahir el naixement, a la seva cara marítima, del monument amb què es recorda un dels més insignes participants de la flota espanyola en la batalla naval que hi va tenir lloc, ara fa 429 anys. Un Miguel de Cervantes recuperat gràcies a l'abandó de la carrera militar per iniciar la seva trajectòria com a literat, amb la qual ha passat a la posteritat de les lletres universals, és el que des d'ahir presideix l'enclavament de la mítica batalla.

Realitzada per l'escultor mallorquí Jaume Mir, la peça monumental va ser inaugurada ahir al capvespre en el marc de la celebració del IV Congrés Internacional de l'Associació de Cervantistes a la ciutat, un esdeveniment en què participen 200 especialistes i que ha estat organitzat en col·laboració amb la Universitat de les Illes Balears i l'Associació d'Hispanistes Grecs.

Encarregada al veterà escultor felanitxer, l'escultura pública reprèn la figura de Miguel de Cervantes en un dels moments que més marcaren la seva personalitat. El representa, de manera acadèmica i estilitzada, en metafòrica postura: del braç esquerre penja, a punt d'abandonar-la, l'espasa doblegada, ja vençuda; el dret, en contraposició, s'alça solemne amb la ploma a la mà, que apunta al cel.

És el moment precís en què «Lepanto va perdre un militar però guanyà un escriptor», com assenyalà el seu creador, que va veure ahir amb satisfacció l'exposició definitiva d'una obra en la qual ha treballat al llarg d'un any. Bronze de 2'15 metres, aquest monument a Cervantes ha estat instal·lat en un petit jardí, vora la costa de la localitat de Lepanto.