TW
0

Havent aparegut una epidèmia de còlera a la contrada d'Alzira, en el País Valencià, que causà moltes víctimes des de març a setembre, l'ermita de Sant Salvador, amb capella dedicada també a la Mare de Déu de Lluc, patrona de la localitat, ha de ser restaurada i feta més gran amb obres d'una certa urgència. El còlera, del llatí «cholera», malaltia epidèmica, caracteritzada per vòmits, dejeccins freqüents i violents dolors intestinals, originària de l'Índia, fou un dels principals assots socials del segle XIX.

El cronista escriu: «La Junta de Sanitat Local hagué de prendre les mesures més adients i creà un llatzaret a l'ermita de Sant Salvador i de la Mare de Déu de Lluc, on sofrien quarantena els transeünts arribats de llocs sospitosos, es blanquejaren les cases, es va adquirir neu i gel i es clausurà l'antic cementiri de Tulell...».

La notícia no seria aquí massa més curiosa si no es parlàs de la Mare de Déu de Lluc, patrona d'Alzira, una imatge, «moreneta», la mateixa advocació que la patrona de Mallorca, venerada a la vila valenciana de la Ribera des del segle XVII o XVIII.

Qui millor ho explica és un dels personatges de la novel·la de Vicente Blasco Ibáñez, Entre Naranjos, publicada fa ara cent anys justs. «Sap vostè? La Mare de Déu de Lluc, l'autèntica, és la que va venir ella tota sola des de Mallorca fins aquí. Allà, els mallorquins, creuen tenir la veritable imatge, però... Què han de dir ells? Els fa enfadar la idea que Nostra Senyora prefereix Alzira, i aquí la tenim, provant que és la llegítima a causa dels nombrosos miracles que realitza...

La història és aquesta: Un ermità va venir fugint de les persecucions perquè tal volta un dels atacs dels sarraïns en aquella època de guerres i destrossa i per salvar la Mare de Déu de profanacions, la dugué a Alzira i edificà aquell Santuari. Arribaren després els de Mallorca per restituir-la a la seva illa, però com a la Celestial Senyora li havia agradat Alzira i també els seus habitants, tornà volant sobre la mar sense mullar-se els peus, i els balears, per tal d'amagar el succeït, feren una imatge igual.

Tot era cert, i com a prova allà estava el primer ermità soterrat al peu de l'altar, i allà la Mare de Déu amb la seva careta negra a causa del sol i la humitat del mar que l'ennegriren en el seu miraculós viatge».

Les altres versions, llevat d'aquesta llegenda, parlen de l'emigració de mallorquins al País Valencià el segle XVII, després de l'expulsió dels moriscs. Sigui com sigui, algú, procedent de Mallorca, escampà la devoció per la zona valenciana i llavors, d'altres clergues, la fomentaren, com fou el cas de l'escolapi Salvador Calvo que n'escriví els gojos: «...De Mallorca ací arribà/ la Mare de Déu del Lluc/ sense dur-la ningun buc,/ a soles la mar creuà,/ i en este punt se quedà/ perquè fon de sa elecció./ De la flor del taronger/ que en Alzira sempre hi ha/ una alfombra perfumà/ a la Verge li hem de fer/ i del últim al primer/ li direm esta oració...».