Les sales de teatre de Palma tingueren la meitat d'espectadors que l'any 1998

La quarta edició de l'«Anuari Teatral» homenatja el carismàtic actor Xesc Forteza

Presentació de l'«Anuari Teatral» amb Antònia Vadell. | J. Morey.

TW
0

Els teatres de la ciutat de Palma reberen el 1999 la meitat dels espectadors que l'any anterior. Aquest fenomen, que la Conselleria de Cultura i Joventut del Consell de Mallorca no considera preocupant, es deu, segons Joan Arrom, el coordinador de Teatre del Govern, «a la mort de Xesc Forteza, que amb les seves funcions arrossegava molta gent fins al teatre». Per la consellera Maria Antònia Vadell aquest descens no és alarmant, perquè «hi ha hagut una millora en la professionalitat i la qualitat de les companyies». Estaríem parlant de fomentar l'alt nivell dels espectacles en detriment de la popularitat.

Aquesta disminució de participació a la capital es compensa amb l'augment de la producció i l'afluència a les sales de teatre de la Part Forana, que ha pujat un 26 per cent aproximadament. La major presència a la Part Forana de representacions dramàtiques «és gràcies al Consell, que ha volgut apropar el teatre a totes les ciutats, com per exemple a Sant Llorenç i a Vilafranca», comentà Aina Bergas, directora del servei de Dinamització Cultural a la Part Foranan de Sa Nostra.

Amb aquesta declaració, Bergas feia referència a la construcció de l'Auditòrium de Sa Màniga, el teatre de Vilafranca o les ampliacions del Teatre Municipal de Manacor. «Un important increment durant el 99 de les infraestructures teatrals a l'Illa», va apuntar Vadell. Les companyies professionals d'aquest àmbit enguany són dotze, quan el 1999 eren cinc, però «no tot són flors i violes, encara hem de millorar», comentà Bergas.

Aquestes dades són fruit d'una reflexió feta a partir de les dades elaborades per a l'edició de l'Anuari Teatral 1999, que té quatre anys de vida. Aquesta publicació, que recull rigorosament totes les produccions de teatre que s'han fet durant un any, «és un gran document per establir la història teatral en un futur», explicà Pere Noguera, director del Teatre Principal.