Neix Morgan, mestre dels cromosomes (1866)

TW
0

Tal dia com avui neix a Lexington, Kentucky, Thomas Hunt Morgan, que amb el temps seria un dels més grans zoòlegs del segle XX. Es graduà a la Universitat de Kentucky el 1886 i obtingué el doctorat a la John Hopkins el 1890. Un any després formava part del personal de la Facultat de Bryn Mawr i el 1904 era nomenat professor de zoologia experimental a la Universitat de Columbia. Durant la dècada que Morgan va estar a la Bryn Mawr s'havia implantat la genètica i és en aquest camp que el savi destacaria, un cop redescoberts per De Vries els treballs de Mendel i havent considerat que el funcionament dels cromosomes durant la divisió cel·lular i formació de l'ou encaixava perfectament amb la marxa dels factors genètics tal com els havia explicat Mendel. El que passava, però, era que només existien dues dotzenes de parells de cromosomes en la cèl·lula humana que, segurament, no podien respondre dels milers de característiques heretades en els infants, llevat que cada cromosoma contingués un gran nombre de factors distints. Aquests factors foren anomenats «gens», de la paraula grega, que vol dir «donar naixement a». El problema que es planteja Morgan en aquell moment és comprovar experimentalment la relació entre els gens i el 1907 aconseguir d'avançar en aquella tasca gràcies al descobriment i a la utilització d'una nova arma biològica. Es tractava d'un petit insecte, la Drosophila, que nosaltres coneixem com «mosca del vinagre». Aquesta bestiola, que es podia criar i multiplicar fàcilment, tenia només quatre classes de cromosomes en les seves cèl·lules i això feia més senzill el problema i el seu estudi en profunditat. Vull dir el problema de l'herència que era reduït a termes més simples i en seguir la pista de les generacions hi troba molts casos de mutació que assenyalaven que diferents característiques venien lligades, és a dir, s'heretaven juntes, com si els gens implicats estiguessin en els mateixos cromosomes. Això no s'esdevenia així, però, en tots els casos i de tant en tant eren heretades separadament. Això tenia correlació amb el fet que parells de cromosomes, ocasionalment, s'entrecreuaven, de manera que la seva integritat individual no era absoluta.

En resum: Amb aquestes experiències eren fixats els cromosomes definitivament com els portadors de l'herència i es donava suport al concepte dels gens. Morgan publicà el 1926 el llibre que recollia tots aquests estudis, The theory of the Gene i fou president de l'Acadèmia de Ciències del 1927 al 1931. Era guardonat amb el premi Nobel de Medicina i fisiologia el 1933, dotze anys abans de la seva mort a Pasadena, Califòrnia. Sembla que el professor Lysenko a l'Estat soviètic es compta entre els seus contraris teòrics i a les universitats de Rússia el «morganisme», com li deien, era rebutjat i ridiculitzat.

Però tanmateix el pare dels «cromosomes» era Morgan, és a dir, l'home que viatjà al fons del misteri, i avui deim que cromosoma és cadascun dels orgànuls (24 parells en l'home) del nucli cel·lular que contenen els materials portadors de l'herència biològica.