TW
0

Els nuclis de gel filtrats a través d'una glacera situada a més de 6.000 metres d'altura a les muntanyes de l'Himàlaia han servit per obtenir un detallat registre dels darrers mil anys de clima terrestre a l'altiplà tibetà. Basant-se en anàlisis de gel, els investigadors "un equip d'especialistes nord-americans, xinesos, peruans, russos i nepalesos" han observat que tant la darrera dècada com els darrers 50 anys han estat els més calents en els darrers mil anys.

Els fragments de gel mostraren un clar registre de les darreres vuit sequeres principals, causades per una falla del Montsó sud-asiàtic, la pitjor de les quals va ser una llarga sequera de set anys que costà la vida a més de 600.000 persones. Les noves troballes, publicades per la revista Science en la darrera edició, destaquen les dades recuperades de tres nuclis gelats filtrats a través de la glacera Dasuopu, un ampli camp de dos quilòmetres que abraça una àrea a un costat del Xixabangma, un cim de 8.014 metres a la falda de l'altiplà tibetà.

L'equip d'investigadors, finançats per la Fundació Nacional de Ciències dels EUA, va recuperar els mencionats nuclis el 1997 durant una expedició a la zona que durà 10 setmanes. «Aquest és el més alt registre climàtic que s'ha pogut recuperar fins ara i mostra clarament un seriós encalentiment a finals del segle XX, que ha estat causat, almenys en part, per l'activitat humana», explica Lonnie Thomson, professor de geologia de la Universitat d'Ohio (Estats Units) i líder de l'expedició. Durant els darrers 25 anys, els membres de l'expedició han filtrat nuclis de glaceres i cims de gel en algunes de les parts més remotes i inaccessibles del planeta, en un esforç per recuperar els registres del clima del passat.