TW
0

El cinema Chaplin estrena avui en català la darrera superproducció americana, U-571. Una història de submarins amb la participació de Jon Bon Jovi i Harvey Keytel. Amb motiu d'aquest esdeveniment cinematogràfic, Diari de Balears obsequia els lectors que vagin a veure-la amb uns cupons de descompte de 250 pessetes. El film, que s'estrenà fa dos mesos a Anglaterra i anteriorment als EUA, «pels darrers esdeveniments amb la flota russa resulta ser d'una gran actualitat i apareix en un moment molt oportú sense voler», explicà Joan Olives, director del Chaplin.

U-571 arriba a tot l'Estat espanyol en castellà, però el Chaplin ha pres la iniciativa i la projectarà en català, «perquè nosaltres lluitam pel cinema en català i pensam que tota la gent, si ha de triar, triarà veure-la en aquest idioma», declarà Olives. «Pensam que així la podran gaudir més». El film bèl·lic, protagonitzat per Matthew McConaughey, està ambientat en el 1942, en plena Segona Guerra Mundial, i se centra en els problemes que pateix un submarí avariat que està equipat amb un codificador, l'Enigma, que intercepta les comunicacions entre els nazis. Per això un grup d'oficials aliats són enviats a reduir la tripulació alemanya a bord i capturar l'Enigma. A partir d'aquí es desencadenen una sèrie d'aventures dignes de veure.

A part d'aquest, altres casos reals s'han portat a la pantalla gran; ben conegut és el Cuirassat Potemkin, i així s'ha creat un subgènere quasi exclusivament ambientat a l'interior dels submarins. Els films més recents que encara es recorden són La caça de l'Octubre Roig, amb el magistral Sean Connery, i Marea Roja. Però aquest tema no només s'ha pres seriosament en el món de la filmació, sinó que també hi ha comèdies que mereixen citar-se, com Operació Pacífic, amb un Cary Grant com a capità d'una nau immersa en una batalla entre els dos sexes més que entre dos exèrcits diferents.