Breus

TW
0

• LITERATURA

Les dones de Duby i Perrot La història de les dones que varen dirigir els historiadors Georges Duby i Michelle Perrot ha estat reeditada per Taurus en cinc volums, en els quals es relaten les vivències femenines a Occident des de l'antiguitat fins als nostres dies. Els cinc llibres en què es divideix aquesta història de les dones passen per exemple a l'Edat Mitjana, l'etapa que abraça del Renaixement a l'Edat Moderna i el segle XIX. No es tracta de texts feministes, ni estan dirigits a les dones, sinó que aprofundeixen en les pràctiques que orienten, determinen i marquen la vida de les dones a la societat, com el matrimoni, la procreació o la vida religiosa. L'obra analitza la importància del cristianisme, del Renaixement, de la Reforma i de la Il·lustració a la història de la dona, estudiant en quina mesura contribueixen a configurar les relacions entre els sexes. A l'antiguitat el destí de la dona va estar marcat per la procreació d'una descendència legítima, diuen els autors del primer volum, pels quals aquest fet va tenir conseqüències biològiques, socials i ètiques en la seva vida i determinà la seva esfera social i privada.EFE.

• ART

Col·leccions privades Els fons de la Hispanic Society de Nova York i les col·leccions Grothe i Panza, que mai fins ara no s'han vist a Espanya, juntament amb les obres propietat de la Fundació La Caixa, formaran part d'algunes de les exposicions que es podran veure aquesta tardor en diferents llocs de l'Estat. Així, la majoria dels centres, fundacions i museus espanyols comencen el seu programa per setembre, entre ells el Centre Gallec d'Art Contemporani de Santiago de Compostel·la, que al llarg del mes té previst mostrar l'obra del francès George Rousse i del veneçolà José Antonio Hernández, mentre que el Centre Atlàntic d'Art Modern de Las Palmas plantejarà el projecte «Màquines». El Museu Reina Sofia reunirà pintura, escultura i fotografia de la Col·lecció Grothe, centrada en alguns dels grans noms de l'art alemany dels darrers quaranta anys, que permet seguir la trajectòria d'artistes com Sigmar Polke, George Baselitz, Anselm Kiefer o Katharina Sieverding, entre d'altres. A finals de setembre, en el Museu Thyssen-Bornemisza es podrà veure la mostra Explorar l'Edèn. Paisatge americà del segle XIX que descobrirà al públic espanyol un capítol poc conegut de la història de l'art, i la Fundació Juan March presentarà l'obra de Karl Schmidt-Rottluff, un dels creadors del moviment expressionista alemany Brücke (El Puente). La seu del BBVA de Madrid inaugurarà el 10 d'octubre una exposició que reunirà les obres d'Archer M. Huntington. Es tracta del creador de la Hispanic Society de Nova York, que s'especialitzà en pintura espanyola, part del fons de la qual integrarà la mostra De Goya a Zuloaga que ha prestat l'entitat dels EUA per primera vegada al BBVA.EFE.

• FOTOGRAFIA

Fotoperiodisme a Perpinyà Els fotògrafs francesos Eric Bouvet i Raphael Gaillarde varen obtenir el premi Visa d'Or del Festival Internacional de Fotoperiodisme de Perpinyà 2000 en les categories d'Actualitat i Reportatge, respectivament. Bouvet va ser recompensat per la feina sobre la guerra de Txetxènia, entre octubre de 1999 i març d'enguany. En la categoria d'Actualitat, el jurat de Visa per a la Imatge premià Ettore Malanca, de l'agència Sipa, per un reportatge sobre Burundi; a Paolo Pellegrin, de l'agència Grazia Neri, per un treball sobre els camps de refugiats kosovars a Albània, i Laurent Van der Stockt, de l'agència Gamma, per les seves imatges de Txetxènia. En la categoria de Reportatge, el jurat guardonà la qualitat i sensibilitat de la feina de Raphael Gaillarde, que va seguir durant dos anys el tractament de dues persones amb ferides de tercer grau.EFE.