Els Picasso més estimats per l'artista
La sala Kunstforum de Viena ofereix a partir d'avui una gran mostra de Pablo Picasso, amb més d'un centenar de les obres que el pintor espanyol, per «haver-les estimat tant», va conservar sempre amb ell mentre vivia, entre elles 67 que mai no s'havien exposat. Olis, dibuixos, aquarel·les i gouaches, foren heretats pel seu nét, Bernardo Ruiz Picasso, que creu ara que la seva funció és mostrar-les a un públic ampli per completar la imatge del seu padrí. Segons els organitzadors de la mostra, les obres, que es podran veure fins el dia 7 de gener, no són només exquisits exemples de la genialitat del pintor, sinó que a més reflecteixen molt de la seva vida personal i íntima.EPR.
Falsificacions de Dalí
La família italiana Albaretto ha esquivat les acusacions de falsificació de la seva col·lecció d'obres del pintor espanyol Salvador Dalí amb la presentació de nombrosos certificats que proven l'autenticitat de les peces que s'exposaran a la ciutat alemanya d'Augsburg. La mostra, que obrirà les seves portes el proper dia 15 sota el títol de Dalí, Mara i Beppe, imatges d'una amistat, està precedida per la polèmica després que la publicació alemanya Art es referís a la col·lecció com «un cúmul de falsificacions». Tot i que l'autenticitat era avalada per la Fundació Gala-Dalí de Barcelona, l'organització espanyola anuncià ahir que certificarà la col·lecció, ja que està catalogada.EFE.
• LITERATURA
Jean Paul Sartre i el premi Nobel
El filòsof i escriptor francès Jean-Paul Sartre va demanar el 1975 els diners del premi Nobel de literatura que se li va atorgar el 1964 i que ell va rebutjar, segons afirma en les memòries Lars Gyllensten, exmembre de la Reial Acadèmia Sueca. La petició de Sartre fou rebutjada per l'Acadèmia Nobel, explica Lars Gyllensten, contestant-li que els diners en qüestió havien passat a fer part dels fons de la Fundació Nobel. Sartre mai no justificà el seu rebuig del Nobel de literatura el 1964.EPR.
Nova fornada de literatura francesa
Religió, mitologia, història, però també amor i romanticisme són els grans temes de la nova temporada literària francesa, la més prolífica de la seva història encara que marcada per l'absència de grans novel·les nacionals, segons la crítica. Els especialistes adverteixen, emperò, que la manca de grans obres no significa l'absència de bons llibres ni de bons autors. En qualsevol cas, les prop de 600 novel·les i més de 500 assaigs que sortiran a la venda a França les properes setmanes proven que el llibre escrit i el paper no semblen estar destinats a desaparèixer. DdB.
• RECONEIXEMENTS
Premis Jaume I de Calvià
L'Ajuntament de Calvià va fer ahir acte de lliurament dels premis Rei en Jaume 2000 en un sopar organitzat per entregar els guardons en les modalitats de fotografia, pintura, investigació i poesia, a més del premi Entorn de narrativa curta. El premi d'un milió de pessetes en l'apartat de pintura va recaure en Joan Sastre Quetglas per la seva Sèrie Fideus I. Tatiana Sarasa Frieling obtingué un accèssit pel llenç Cercant parella. En la modalitat de fotografia, en la qual es presentaren 20 candidats, la guanyadora va ser Isabel Ferrer Lorente, guardonada amb 100.000 pessetes per Costa de Calviá, Tercer Milenio, Magaluf, Punta Ballena... 'totalmente cierto!, mentre que Jaume Oliver Ferrá guanyà en la modalitat de poesia pel seu llibre Escolis a Blai Bonet. En el decurs del sopar es féu lliurament del premi Entorn de narrativa curta a Guillem Rosselló Bujosa per Assutzenes dins el mirall, que serà editada per Di7. DdB.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.