La platja a «Pluma y lapiz» (1901)

TW
0

Surt al carrer la revista Pluma y Lápiz corresponent al mes de setembre. Es tracta d'una publicació molt ben il·lustrada, amb dibuixos a ploma, gravats i textos ben seleccionats. La portada mostra una senyoreta en vestit de banys, una peça de roba molt completa que només deixa veure els braços i les cames. I encara pel que fa a les cames, de més avall dels genolls fins als peus calçats amb una mena d'espardenyes aquàtiques destinades a no fer sofrir els delicats peus de les damisel·les sobre el pedreny submarí.

La banyista ha obert la porta de la seva cabina de fusta o observa la mar solellada. El dibuix de Cecili Pla troba la rèplica més adient en la primera pàgina, a l'interior, on es pot veure una fotografia d'una partida d'al·lots en remull.

En aquest cas el vestit de bany és també d'una sola peça, a ratlles, és a dir, una mena de camiseta i calçons curts, tot plegat, que s'ajusta al cos com un guant o un calcetí. Però els homes, a més de la nuesa dels braços i les cames, mostren també les cuixes.

Alguns fan servir carabasses i carabassons per surar amb més garanties. Hi ha un dibuix a ploma de Gaspar Camps que representa una platja amb els seus xalets, casinos, hotels, parasols, terrasses i barraquetes per a canvi de vestimenta.

El textos, de Manuel Soriano, són ben evocatius: «Estam dins la plena temporada, l'època de les grans calors; quan, per prescripció facultativa els uns, per plaer els altres, per rutina els més, corren els bípeds mortals a submergir el decaigut cos en les mòbils immensitats del líquid element. En aquestes hores l'animació, la vida, es troba reconcentrada a les platges... El bell sexe en particular sent la necessitat de posar en remull el seu feix de nervis per temperar-los com convé i combatre així l'anèmia que ha arribat a fer-se senyora d'ell, fins a uns extrems desconsoladors.

Les famílies de fortuna, les que poden llançar impunement alguns milers de pessetes, es donen el gran gust de refrescar les seves carns a l'estranger, a l'estil dels aristòcrates, i el seu exemple segueixen alguns, encara que hagin de dur al Mont de Pietat quelcom de casa seva. Però la moda comanda i cal seguir-la encara que sigui a bescanvi de fer pagar a l'hivern les satisfaccions de l'estiu.

Els banys de mar semblen ser, ara mateix, el goig suprem de la jovenesa. Comporten tantes expansions, duen tanta cua! Ho jutjareu per mi, que dos mesos abans de Sant Joan anava ja boig de content en pensar en el dia feliç que podria cenyir-me les carabasses i inaugurar els capbussaments. En canvi, per als vells constitueixen un record ben trist; com el de tot allò que ha passat i no ha de tornar. Perquè l'adagi ho canta clar: De quaranta en amunt la panxa no t'has de mullar! I encara que alguns, despreciant tan savi consell, es permeten de perllongar aquesta data, a mida que el cos es refreda va tombant l'entusiasme, i un ja no vol més aigua que la calenta i això dins la banyera».

El gran escriptor valencià Blasco Ibáñez era un d'aquests banyistes a la platja de la Malvarrosa.

Miquel Ferrà i Martorell