L'Orde de Malta, a l'abast dels ciutadans

Una exposició a la Llonja recorrerà cinc segles de la història d'aquesta organització a Mallorca

Quadres que, fins a final d'octubre, es poden contemplar a l'exposició.

TW
0

L'Orde de Malta, Mallorca i la Mediterrània és l'exposició que es presentà ahir i i que s'inaugurarà avui vespre a la Llonja. Aquesta mostra ofereix un recorregut per cinc segles de la història de l'Orde de Malta i Mallorca i l'impacte d'aquesta orde al món de l'art, la cultura i les tradicions populars.

A la inauguració de l'exposició hi assistiran el rei Joan Carles, cavaller d'honor i devoció, i la reina Sofia. Així mateix, tindrà l'assistència del gran canceller de l'Orde de Malta, el ministre de cultura de Malta, l'ambaixador de Malta i l'ambaixador de l'Orde i el president de l'Orde a Espanya. Les peces que s'exibeixen són joies de gran valor, protagonitzades per la Creu de Malta, així com rigoroses reproduccions de cartografia mallorquina, fonts documentals, ceràmiques i elements de decoració, provinents de diferents col·leccions públiques o particulars de la república de Malta, Roma, i de la nostra Illa.

La presidenta del Consell de Mallorca, Maria Antònia Munar manifestà que «totes les peces que s'exhibeixen són d'un gran valor i de difícil accés per a la ciutadania». La mostra destaca també per ser «la primera i única sobre aquest tema que s'ha fet mai a l'Illa i que només podrà ser visitada aquí» comentava Munar. L'Orde de Malta «fou una organització avançada al seu temps, es podria considerar com la primera organització no governamental de la història, tot i que fou constituïda com a tal posteriorment. Actualment és l'ONG amb més implantació del món, i és responsable de totes les leproseries que avui dia encara funcionen», digué la presidenta del Consell.

Per la seva banda, Pau Feliu, cavaller de l'Orde, explicà l'estat actual d'aquesta organització. «A Mallorca hi ha actualment quaranta cavallers i deu dames, a Menorca en trobam dos i en tot el món són més de dotze mil els cavallers que la integren». «L'Orde de Malta és, actualment més poderosa que mai, present a vuitanta països. A més, continua amb la seva obra social, bàsicament hospitalària, i té ambaixadors a més de setenta estats» continuà Feliu. L'Orde de Malta té consideració d'estat sense territori i els seus ambaixadors tenen els mateixos atributs que els de qualsevol altre país.