Inaugurada a Prada la capital simbòlica de tots els territoris de parla catalana

Miquel Porter Moix qualifica la UCE de «República de la llibertat i el bon humor»

TW
0

«Benvinguts a la República de la llibertat i del bon humor». Així va iniciar ahir a Prada de Conflent la inauguració de la XXXII Universitat Catalana d'Estiu (UCE) el seu president-rector, Miquel Porter i Moix.

No podia ser d'una altra manera, ja que aquesta és la frase amb què donava la benvinguda cada any als seus alumnes universitaris a l'inici de les classes. Entre els presents a la taula presidencial que donava el tret de sortida a l'activitat acadèmica que tindrà lloc a l'esmentada població nord-catalana hi havia el conseller de Presidència de la Generalitat de Catalunya, Joaquim Triadú, qui va afirmar que aquesta esdevindrà durant deu dies «la capital simbòlica dels territoris de parla catalana». Llibertat i bon humor. Dues «divises» que Porter i Moix volen que els prop de 1.700 assistents que rebrà la UCE mantenguin com a imprescindibles per garantir el perfil polític i lúdic que caracteritza aquest esdeveniment des de l'any 1969, any en què fou creada fruit del Maig del 68.

La inauguració també va ser aprofitada pel president-rector per deixar clara la carta de naturalesa de la universitat que dirigeix des de fa cinc anys: «És una universitat estrictament civil, emanada de la voluntat popular i mantinguda per la voluntat popular».

I a continuació, Porter i Moix va donar la paraula a la resta de membres de la taula presidencial: Claudi Cansouline, representant del Consell General de Llenguadoc-Rosselló; Manuel Castellet, president de la Fundació UCE i de l'Institut d'Estudis Catalans; Joan-Pau Alduy, batle de Perpinyà, i Pau Blanc, batle de Prada, localitat amfitriona. Mentre que Blanc es va limitar a donar la benvinguda als protagonistes de la UCE, que qualificà d'«espai de llibertat» que ha portat l'estiu a un lloc on «no en tenim», el seu homòleg de Perpinyà va inventariar la política de normalització lingüística de la capital de la Catalunya Nord. Amb l'arribada d'Alduy a l'Ajuntament de Perpinyà —«cor de l'antiga capital continental del regne de Mallorca»—, l'any 1993, aquesta localitat va adoptar el sobrenom de «la catalana», en un desinhibit gir per obrir les relacions econòmiques, polítiques i culturals amb la Catalunya Sud.

Triadú, a qui va correspondre la inauguració de la UCE amb el seu parlament, va escollir un tema molt «escaient»: l'equilibri entre la globalització i la identitat. «El marc en què es mouen les nacions sense Estat, que és el cas de Catalunya, requereix que entrem en la interrelació entre aquestes dues qüestions imprescindibles», va manifestar a tall de tesi. Tot i la defensa de la combinació entre un món globalitzat i el reforçament de la identitat, el conseller de Presidència del Govern que presideix Jordi Pujol va qualificar aquesta darrera de «referent» i d'«àncora per navegar», tot utilitzant una figura del professor Manuel Castells, instal·lat als EUA. Triadú va posar l'èmfasi en les prevencions que s'han de prendre davant l'avanç de la llengua anglesa en tots els àmbits relacionats amb l'esmentada globalització.

Quant a l'activitat formativa que es desenvolupa a Prada, Triadú, que participa des de fa anys en aquest esdeveniment cultural i polític, el va qualificar de «punt de referència obligat per entendre el nostre present». La UCE «té vitalitat», va dir Triadú.