Breus

TW
0

• LITERATURA

Darrer títol de Vicent Manuel Vicent està acabant aquest estiu una nova novel·la, La novia de Matisse, una obra en la qual l'escriptor valencià viatja a l'interior del món de l'art i mostra que la bellesa pot, a la vegada, destruir i immortalitzar. «La bellesa pot convertir"se en un pantà, aiguamoll, però també en font de l'eterna joventut», diu. Vicent se sent «molt còmode» escrivint la seva nova novel·la, que serà publicada la pròxima tardor, perquè hi parla de passions, de l'art, un món que, com a galerista, coneix suficientment «com perquè les meves paraules sonin a vertaderes». La novia de Matisse, que editarà Alfaguara, narra la història d'un quadre d'aquest pintor francès, el dibuix del nu d'una adolescent preparatori per a l'obra La alegría de vivir (1905). A través d'aquest quadre, la novel·la creua la història de l'art, la bogeria del col·leccionisme i la crueltat de la bellesa «que t'obliga a viure a un nivell d'exigència insuportable però que també et pot salvar», diu Vicent. EFE.

• POESIA

Galiana recitarà Lorca María Galiana, premiada amb el Goya a la millor actriu per la seva interpretació en la pel·lícula Solas, recitarà poemes de Federico García Lorca en la commemoració del 64è aniversari de la mort del poeta, en l'acte que es durà a terme el pròxim divendres. L'actriu sevillana, de 65 anys, recitarà poemes de García Lorca en l'acte que en homenatge al poeta i dramaturg i a totes les víctimes de la Guerra Civil organitza des del 1986 la Diputació de Granada en el parc d'Alfacar, inaugurat aquell any, en el lloc on es creu que va ser afusellat el poeta "que dóna nom al recinte", el 18 d'agost de 1936. EFE.

• ARQUEOLOGIA

Restes arqueològiques del Perú L'exposició sobre el senyor de Sipan, una de les principals troballes arqueològiques del període preincaic del Perú, és l'estrella de la Fira Internacional d'Art i Artesania d'Israel, que s'inaugurà ahir a Jerusalem. La mostra itinerant, que s'exhibeix a l'antiga «piscina del soldà» de la ciutat, va ser inaugurada pel batle de Jerusalem, Ehud Olmert, i l'ambaixador del Perú a Israel, Nicolás Roncagliolo. El diplomàtic peruà va dir que «l'exposició sobre el senyor de Sipan té un significat i un simbolisme molt especial a Jerusalem, una ciutat en la qual avui es troben dues cultures mil·lenàries». Durant tot el cap de setmana, la premsa israeliana destacà que l'exposició sobre la troballa arqueològica peruana «dóna a conèixer una cultura extraordinària que va existir al nord dels Andes en una època prèvia (uns 1.200 anys abans) a la incaica». EFE.

• ART

Premi de Pintura El Diario de León ha convocat el I Premi de Pintura, dotat amb un únic premi d'1.250.000 pessetes, i en el qual podran concórrer autors residents a Espanya, amb una única obra per autor que no hagi estat prèviament presentada a altres concursos. El jurat podrà concedir fins a cinc mencions d'honor i seleccionarà les obres que considerarà més interessants per a la seva exposició. Tant el tema com a la tècnica elegida pels autors seran lliures "sempre que no es faci al·lusió a cap marca comercial", mentre que l'entrega i recepció de les obres es realitzarà contra rebut entre els dies 10 al 30 d'octubre del 2000. La decisió del jurat es farà saber en un acte públic abans del 31 de desembre d'enguany. Les bases del concurs figuren en la seva totalitat en la pàgina web del Diario de León. E.P.