El Gran e General Consell decidia de reconstruir el Moll puix el
port era visitat freqüentment per vaixells de moltes nacions.
La nostra era terra de mercaders i de comerç i no és estrany que
nombrosos homes de negocis de la Península, França, Itàlia,
Provença o el nord d'Àfrica vinguessin a «fer barrina», com
vulgarment es deia. Actualment, en parlar dels hostalers, feim
al·lusió a la primera economia de les Illes. En el segle XIV era
molt diferent. Un hostal es composava de la taverna, a la planta
baixa i d'algunes cambres en el pis superior, a més d'estables a
nivell del carrer i golfes on guardar els queviures. De vegades, a
mig soterrani, un celler per a les bótes de vi. Però... qui eren
aquests hostalers mallorquins del segle XIV? Passem llista:
l'Hostal d'en Bastraca on s'hi havia allotjat el mercader Pere
Peralada.
L'hostal d'en Roca, a la porta de Sant Antoni, on hi tenia
alcova en Bartomeu Vidal. L'hostal de Na Fustera, al Port Fangós,
on hi tenia taula i llit un tal Guirard. Després hi havia, a
disposició de pagesos de la part forana i viatgers de més enllà de
la mar, l'hostal d'en Tarragona, vora l'església de Sant Antoni de
Padua i l'hostal de Na Clareta, a la mateixa zona. L'Hostal d'En
Miquel Trompador del que no en sabem el lloc on estava. L'Hostal
d'En Mir, a la zona que deien del Mur. L'Hostal d'En Citges, al
Mercadal. L'Hostal d'En Simó Pou, a les voltes dels hostals de
Sóller, en la Parròquia de Santa Eulàlia.
Són hostals que devien constituir tot un món, amb gents vingudes
de llocs diferents i que es trobaven amb els de la terra, uns i
altres rere d'un tassó de vi. Per altra banda, a Ciutat de Mallorca
existia en aquella època un bordell oficial, en el Camp de la
Llana, és a dir, on avui es troba l'església dels Caputxins.
Aquella zona estava sota la salvaguarda reial i aquells terrenys
pertanyien a la Ciutat per donació de fra Dalmau de Malla,
comendador del Temple. Els jurats havien tancat aquell indret amb
murs i dins el recinte hi havien edificat hostals i hostalets, en
les quals cambres poguessin exercir el seu ofici les meretrius,
sense donar motiu a desordres públics.
No poques vegades, el bordell, de visita quasi obligada pels
pagesos i els mariners, era escenari d'enfrontaments verbals i
físics, amb ferits d'arma blanca i algunes vegades, dins la bauxa
dels dissabtes, algun mort. Però anem a la literatura per
comprovar, més al detall, quin devia ser l'ambient d'aquells
hostals de la Baixa Edat Mitjana i el Renaixement. Podem prendre
com a botó de mostra aquella Justina, novel·la d'autor anònim:
«L'hostaler és com la terra i el passatger com el riu. Veritat és
que el riu, per allà on passa, mulla, i a l'hostal, també, sempre
se li aferra alguna cosa. És l'hostal com la boca i el passatger el
menjar. Veritat és que sempre la boca hi té guany, encara que sia
en tastar, i així talment l'hostal. Finalment, l'hostal és com
l'olla nova, que sempre pren l'olor del que hi hem cuinat. Si el
client que passa és home de prosperitat, queda l'hostal fent olor
de béns, i si, en canvi, és pobre, l'hostal fa olor de draps vells
i el llit de polls i puces... Ah! Però no oblidem la grandesa de
l'hostal! És esponja de béns, prova de magnànims, escola de
discrets, universitat del món, vorera de riu, purgatori de bosses,
cova encantada, escola de caminants, tosquirador pacífic, verema
dolça...».
Miquel Ferrà i Martorell
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.