Ha mort Vittorio Gassman, gran símbol de la sensibilitat interpretativa europea

Va morir ahir a 77 anys a la seva casa de Roma per una aturada cardíaca

Una imatge de l'actor italià. Ahir es va acomiadar per sempre.

TW
0

El món de l'espectacle italià va perdre ahir una de les seves grans estrelles, l'actor Vittorio Gasmann, el monstre de l'escena italiana, que va morir a la seva casa de Piazza del Popolo, en ple centre de Roma, a conseqüència d'una aturada cardíaca, segons informaren els seus familiars. L'actor de 77 anys es va dedicar més de sis dècades al cinema i al teatre que li varen valer ser considerat en el seu país com «l'actor» per excel·lència. Una crisi cardíaca va apagar la llum d'un home que es declarava «un amant fidel de la paraula dels poetes» i que intercalà la seva faceta d'actor amb les d'escriptor i productor.

Gassman tenia dues filles i dos fills, un d'ells l'actor Alessandro Gassman. Gassman, la presència del qual en el món l'ha fet considerar com el Laurence Olivier d'Itàlia, es va moure amb igual facilitat entre la tragèdia i la farsa, i des de 1943 interpretà la més àmplia gamma de papers sobre les tables sota la direcció dels més grans directors.

Interpretà personatges de masclista, cínic i egoista i fanfarró, però també podia passar a registres oposats i mostrar-se amb la mateixa naturalitat com algú irònic, tràgic tendre o cruel. Es va fer famós a la pantalla gràcies a la pel·lícula de Giusseppe de Santis Arroz amargo (1948), juntament a l'actriu Silvana Mangano, i va guanyar nombrosos premis al llarg de la seva carrera. Més tard arribarien Guerra y paz (1956), La tempestad (1958), Barrabás (1961), Perfume de mujer (1974), La vida es una novela (1983) i La familia (1986), entre altres títols.