El teixit a Mallorca, fil per randa

Presentat un nou volum que recorre la seva història i artesania

TW
0

Els teixits, l'evolució i les particularitats de l'ofici de teixidor a les Balears, els tallers, les tècniques i fins i tot les referències literàries populars i cultes cap aquest ofici han estat objecte d'un volum de Jordi Bibiloni i Fernando Valero presentat ahir a Binissalem sota el títol d'Aproximació a l'artesania tèxtil a Mallorca.

Editat per Di7, el treball de recerca fou guardonat amb el premi Baldiri Reixac de la Fundació Jaume I.
Un dels caires més destacats del recull és el complement didàctic que adjunta. A través d'un CD interactiu es faciliten tot un conjunt de jocs d'entreteniment per tal d'aprofundir en el vocabulari d'aquest ofici, conèixer els antics processos de fabricació, la seva història, els tallers documentats...

Pel que fa al darrer dels continguts ressenyats, es destaca com a principis de segle hi havia establerts al'Illa més d'un centenar de tallers especialitzats en diferents teixits.

Aquests se centraven sobretot a les ciutats de Llucmajor, Sóller, Esporles i Palma. Cases com ara Can Ribes, Pizà i Alcover, avui desaparegudes, eren de les més reconegudes en aquesta artesania. Ara de totes elles tan sols queden quatre referents, Can Bujosa a Santa Maria, Josep Cañaneros a Establiments, Gabriel Riera a Lloseta i Antònia Vicenç a Pollença.