Reviscolar la creativitat imparable de Miró

La restauració dels grafits de Son Boter garantirà la conservació d'aquest entorn insubstituïble

TW
0

«Acab d'adquirir Son Boter, la magnífica casa que hi ha darrere de la nostra. A banda de ser una bona inversió, me posa sobretot a recer de tot veí molest. Me servirà també per fer teles i escultures monumentals i així descongestionar el taller». Les qualitats arquitectòniques, la seva funcionalitat com a taller i, sobretot, la seva dimensió d'espai completament disposat a la seva intimitat foren valorades per l'artista català Joan Miró quan, a les darreries de la dècada dels 50, la dotació del Premi Guggenheim li permeté comprar el casal ubicat al costat dels Tallers Sert, ben a prop de la llar creada pel pintor a Son Abrines.

Son Boter, casal del segle XVII situat per damunt de la Fundació Pilar i Joan Miró a Palma, va ser molt més que un taller de treball. Va ser, efectivament, l'indret on l'artista concebé una bona part de les seves obres monumentals. Però, sobretot, va ser l'espai de la seva intimitat, de la seva soledat creativa, on Miró pogué desfermar amb espontaneïtat la seva llibertat creativa i desenvolupar l'instint artístic que féu d'aquest un autor imprescindible de la contemporaneïtat.

La petjada de la comunió de l'artista amb aquest edifici es compta amb més que anècdotes. Grafits a les parets de totes les cambres de Son Boter testimonien que Miró féu quelcom més que utilitzar el casal com espai on realitzar la seva tasca. De fet, «Miró va fer de la casa una veritable instal·lació, una completa obra d'art», segons indicà ahir a Diari de Balears el director de la Fundació Miró, Aurelio Torrente.

Coneguts com una de les manifestacions creatives més espontànies de l'artista, i visitables pel públic amb el servei de visites guiades que ofereix la Fundació Miró, els grafits permeten a l'espectador assistir a una instantània del procés creatiu del pintor. La major part dels grafits, explicà Torrente, són esbossos d'escultures de gran format que realitzaria l'artista. Moltes van acompanyades, sobre la paret emblanquinada, del seu títol corresponent, escrit de puny i lletra per Miró: «Femme et oiseau», «Femme et femme», «Personnage et oiseau», «Homme et chien».