El poder i la cultura de la Mallorca del XV en un llibre

TW
0

Sota el títol Espanyols i Pacs. Poder i cultura a la Mallorca del segle XV, la UIB ha publicat un llibre de recerca, fruit d'un estudi interdisciplinar que s'inicià gràcies a la informació d'un jove estudiant polonès que detectà en una fonda del centre de Ciutat una làpida redactada en llatí, datada a finals del segle XV. Els autors de l'obra, Maria Barceló, Baltasar Coll i Guillem Rosselló, varen treure a la llum aquest estudi, després de 5 anys d'investigació. Durant la presentació del llibre, la setmana passada, el doctor Antoni Planas destacà l'originalitat del plantejament i l'inici de l'estudi, en què «a partir de la referència a un persontge es va construint una descripció minuciosa de les persones i famílies que viuen al seu entorn, i s'arriba a fer un retrat molt fidel d'aquestes famílies».

L'estudi, en darrera instància, aporta nombroses genealogies d'aquests llinatges de la segona meitat del segle XV a través dels documents oficials, protocols, notarials, actes, etc. Un altre aspecte que ha aportat un gran enriquiment a l'obra és la procedència dels autors, versats en disciplines diferents, la qual cosa ha possibilitat d'arribar a una sèrie de conclusions que d'altra manera difícilment s'haurien pogut obtenir.

El autors observen una «endogàmia forta» en la societat de l'època, sobretot entre els estament més comuns de la classe mitjana no nobiliària: mercaders, cavallers i ciutadans.