El català antic i la música contemporània, junts en una cantata per Ramon Llull

L'obra, de Werner Schulze, es presentarà en rigorosíssima estrena la setmana que ve

La Coral Universitària posarà veu als texts de Llull acompanyada per solistes.

TW
0

En rigorosíssima estrena i en un espectacle del tot innovador, modern i colorista, el Conservatori de Música presenta els dies 26 i 27 de maig, amb el títol genèric d'El misteri del logos, un homenatge a la figura de Ramon Llull i el seu temps.

Basada en la idea i el concepte de l'espectacle del compositor austríac contemporani Werner Schulze i amb la direcció musical de Wim Van Zutphen, s'oferirà una cantata per a solista, cor i orquestra que, a més, disposa d'una part visual. Aquesta consistirà en la projecció d'escenes simbòliques o de temàtica relacionada amb el beat que han estat escollides per Konrad Goötz.

La part musical la posarà l'Austrian Art Ensemble, la mezzosoprano Dagmar Hödl i la Coral Universitària de les Balears. L'escriptor Biel Mesquida serà el narrador de l'obra i el cantant Antoni Rossell, la veu de Ramon Llull.
Una ambientació en la música dels segles XI i XII del compositor Hildegard von Bingen interpretada per Hödl obrirà el repertori escollit amb Quam mirabilis i Successores foretissimi leonis, al qual seguirà una reconstrucció musical d'Antoni Rossell, també en estrena, versada sobre el llibre del beat Desconhort, escrit el 1295.

Tot seguit, començarà la part central de l'espectacle amb l'obra de Werner. A la música de creació contemporània amb forta petjada de la percussió, encara que amb puntuals referències a sons d'inspiració medieval i populars, s'hi ajunten les lletres de texts medievals cantats per la Coral en el català antic en què foren concebuts originàriament.

Per tal d'aconseguir-ne el domini, la Coral ha estat assajant amb Antoni Bonet la fonètica del temps en què visqué el prohom mallorquí. Els texts han estat tractats prèviament per Werner que a més de compositor de renom és filòsof i especialista en Llull.