Breus

TW
0

• EXPOSICIONS

Figueres presenta relacions de Dalí El Teatre-Museu Dalí de Figueres acollirà del 20 al 31 de maig una exposició homenatge als amics de Salvador Dalí, Reynolds i Eleanor Morse, en què es mostrarà la relació que va existir entre el matrimoni nord-americà, considerats com els principals col·leccionistes de l'obra de Dalí, i el pintor empordanès durant gairebé mig segle. La mostra també farà una petita descripció del que és i representa el Museu Dalí de Saint Petersburg (Estats Units). La mostra està organitzada per Amics dels Museus Dalí, en col·laboració amb el Consell Comarcal de l'Alt Empordà, i es dividirà en tres parts. La primera recopila fotografies del matrimoni Morse durant les visites a l'Empordà i alguna de les trobades amb Dalí. La segona reuneix cartes i llibres del matrimoni nord-americà i dels museus de Cleveland i Saint Petersburg. La darrera part mostrarà una reproducció litogràfica d'obres del museu de Saint Petersburg.EPR.

• ARQUEOLOGIA

La feminitat antiga a Barcelona La imatge de la figura femenina en l'antiguitat es recrea en una exposició que reunirà a partir del 21 de juny en el Museu d'Història de la ciutat de Barcelona un total de 129 peces procedents de 34 museus de tot el món. Segons explicà ahir el director del Museu, Antoni Nicolau la mostra que durà el títol de Deesses, que es podrà visitar fins el 5 de novembre, serà la primera d'una sèrie que es presentarà a Barcelona fins l'any 2004 al voltant de la cultura mediterrània. Les altres quatre exposicions faran referència a la trilogia mediterrània (pa, vi i oli) i a la seva simbologia, a la imatge del brau en la cultura mediterrània, al simbolisme de la navegació i una final, en el 2004, coincidint amb el Fòtums de les Cultures que de manera sintetitzada presentarà el Mediterrani com a «mosaic de cultures». El comissari de la mostra, Pedro Azara, subratllà que «en la selecció de les peces s'ha tingut en compte essencialment, que fossin velles i excepcionals obres d'art per damunt del seu significat».EFE.

• ENTITATS

Els fitxatges en «desús» de l'ICM L'expresident de l'Institut Català de la Mediterrània (ICM), Baltasar Porcel, afirmà ahir que la dotzena de persones que ha fitxat Josep Antoni Duran Lleida per formar un consell de notables d'aquesta entitat, «més que personalitats són polítics en desús, és a dir, polítics retirats, no en actiu, repescats». Els dotze «notables» són l'expresident del Govern, Felipe González; l'exministre d'Afers Estrangers, Abel Matutes; l'exdirector general de la Unesco, Federico Mayor Zaragoza; l'expresident italià, Francesco Cossiga; l'exsecretari general de l'ONU, Butros Ghali; els escriptors àrabs Amin Maalouf i Tahar Ben Jelloun; l'excomissari europeu Manuel Marín; l'enviat especial de la UE a l'Orient Mitjà, Miguel Àngel Moratinos; l'escriptor croat Predrag Matvejevic; el sociòleg Abdewahab Boudhiba; i el president de l'Institut del Món Àrab i exministre francès, Camile Cabana. «Em sembla molt bé que el senyor Duran fitxi a aquesta gent. Jo tinc un altre punt de vista sobre la feina científica», indicà Porcel.EPR.

• TRASPÀS

Mor el novel·lista i editor Mario Lacruz El cadàver de l'editor i novel·lista Mario Lacruz, desparegut el dissabte a la nit d'una sobtada malaltia a l'edat de 70 anys, fou incinerat ahir al matí en el cementiri de Montjuïc, a la ciutat comptal. La mort de Lacruz ha causat aquest cap de setmana una profunda commoció en el món literari espanyol, en què es valora tant la seva capacitat per descobrir grans escriptors i editar novel·les d'èxit com per el seu propi talent literari.EFE.