L'art de tornar a fer vives les antigues lectures

El taller de restauració de l'Arxiu del Regne mostra l'abans i el després dels documents seculars

TW
0

Pergamins del segle XVII, llibres de contes, arxius nobiliaris i familiars, plànols, manuscrits, testaments sobre finques i altres documents escrits són els papers que es conserven a l'Arxiu del Regne de Mallorca, a la Casa de Cultura, procedents de les institucions de l'antic regne i d'altres organismes de caire públic (Batlia, Reial Patrimoni, Governació...) o de l'Església.

D'entre les funcions d'un arxiu d'aquesta categoria, la recollida de nous fons documentals, la seva restauració i organització n'és la principal tasca. Aquesta feina és desenvolupada pels especialistes que treballen amb les seves mans "que podrien passar tranquil·lament per mans d'artista" al taller del departament de Conservació i Restauració de l'esmentat Arxiu, creat el 1851 a Palma amb la denominació d'Arxiu Històric de les Balears. El procediment de recuperació de tot aquest fons és un fascinant, lent i laboriós ritual, fins que el material es posa al servei públic mitjançant la consulta de la documentació i dels microfilms i la seva difusió amb exposicions. El camí és llarg però la meta és ben dolça. És com passar per un centre d'estètica en què es pot comprovar l'abans i el després. Diari de Balears va poder observar aquest ritual de la mà "i traça" d'Enrique Juncosa, l'expert que actualment s'encarrega de tornar la vida als papers que encara emanen olor medieval.

El procés de restauració d'un document determinat pot trigar mesos depenent de l'estat de conservació en què arriba al taller. En l'actualitat, Juncosa està fent feina amb el plànol de Bennàzar, del projecte de reforma de la façana de la Protectora (1926) i amb el Llibre de Lluc (1530). El restaurador assegurà que per a la recuperació de més de la meitat del llibre "unes 270 planes" porta ja tres mesos. I és que, segons explicà, al taller sovint s'efectuen tres o quatre treballs diferents al mateix temps.