«Sempre Eivissa i Formentera», seqüències culturals a la recerca de les illes sostenibles

Sa Nostra inaugura una mostra sobre el passat, el present i el futur de les Pitiüses

TW
0

«Quin és l'atractiu singular d'Eivissa i Formentera? Què les fa úniques, què les distingeix entre els altres llocs del món?...». La resposta a aquestes incògnites conflueix a l'exposició Sempre Eivissa i Formentera, que roman oberta des d'avui i fins el proper dia 10 de juny al pati del Centre de Cultura de Sa Nostra de Palma.

Una mostra que fou presentada ahir pel seu comissari, l'escriptor Isidor Marí, en presència del director del Centre de Cultura, Albert Ribas. Sempre Eivissa i Formentera exposa una visió global de les diferents temàtiques que componen les Pitiüses, com són l'espai arquitectònic, l'entorn natural o l'arquitectura amb un lligam directe entre el passat més immediat, el present i el futur de les Balears.

Una exposició virtual i paral·lela, a la qual s'accedeix per l'adreça «www.uoc.es/humfil/eivifor», permet als internautes gaudir d'aquesta mostra que ja ha visitat Eivissa, Formentera i Barcelona, i que es traslladarà a Maó el proper mes de setembre. Una experiència inclosa en un projecte impulsat per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) per tal de comprovar la utilitat de les noves tecnologies com a complement de les exposicions físiques.

Sempre Eivissa i Formentera està fonamentada en quatre espais escènics: els descobridors de les Pitiüses, l'entorn natural i l'aqruitectura, l'economia i la creació, i els projectes de futur i imatge global. Els «descobridors» abracen una estructura en què, tal com assenyalà Marí, «es presenta una visió global dels primers turistes que arribaren a Eivissa i Formentera, com l'arxiduc Lluís Salvador, el mallorquí Antoni Maria Alcover o el pare de l'expressió: 'l'illa blanca', Santiago Rusiñol». La tradicional combinació harmònica entre l'entorn i l'arquitectura, com a base de la relació d'equilibri del medi natural i les persones, compon la segona seqüència de la mostra.