Aventurar-se en la pionera explotació d'estruços

El mallorquí Gabriel Torrens és el propietari d'una granja de cria a les rodalies de Ruberts

Gabriel Torrens s'inicià al negoci d'estruços ara fa quatre anys. | J. Morey.

TW
0

Com un recurs per contrarestar la problemàtica actual del rendiment agrícola, condicionat per la manca d'aigua, comencen a proliferar de cada vegada més a l'Illa granges de cria d'estruços que amb el temps arriben a convertir-se en consolidades explotacions d'una rendibilitat i segura producció càrnica.

Ara fa quatre anys que el mallorquí Biel Torrens decidí ampliar la finca familiar, situada a les rodalies del llogaret de Ruberts, amb un ambiciós projecte de cria d'aquestes exòtiques aus procedents de l'Àfrica. Després d'una inversió inicial de 500.000 pessetes en la compra de cinc animals reproductors (tres femelles i dos mascles de tres mesos), al voltant de quasi 50 exemplars conviuen actualment a diferents parcel·les de terreny classificades segons la funció de cada estruç: 18 reproductors, 30 d'engreix i 2 pollets.

Les femelles inicien el període de cria (que es planifica entre els mesos de març a octubre) a partir dels dos anys. Després d'aquest procés, en què com assenyala Torrens «la unitat ideal de reproducció són dues femelles i un mascle, que com a resultat produeixen tres postes cada temporada amb un total de 60 ous», es du a terme la recollida d'ous, que tenen un pes mitjà de 1.500 quilograms.

Després d'una fase de desinfecció i numeració, i darrere l'obtenció d'una recol·lecta mínima, s'emmagatzemen els ous a la incubadora a 36 graus de temperatura i una humitat relativa d'entre el 20 i el 30 per cent, on romandran durant 42 dies. Un sistema de volteig emula el covament natural de l'animal amb un gir de 90 graus cada quatre hores. Abans però, quan l'embrió ha sofert 10 dies del seu desenvolupament, mitjançant la utilització d'un ovoscopi es comprova la seva fertilitat.