Breus

TW
0

• Exposicions

El MAN acull l'art naïf català El Museu d'Art Naïf (MAN) del Far de l'Empordà, a 4 quilòmetres de Figueres, acollirà l'exposició de pintura Homenatge als naïf catalans, a partir del proper 11 de maig. La mostra reuneix 150 quadres de 10 artistes diferents. Segons la directora del MAN, Ana Laporte, l'art naïf és un gran desconegut i l'assignatura pendent a Catalunya. Aquesta exposició de naïf català és la més important feta fins ara, segons la pintora i gravadora Christina Fonollosa. Els deu artistes que exposaran les seves obres són: María Abadal, Christina Fonollosa, Vicky Jordana, Marie Viltar, Benito Corominas, Irene Torramilons, María de la Cruz Gutiérrez Segovia, Christian Lloveras, Marion Reinmann i Josep Mir. Entre els pintors exposats hi ha una barreja de professions, des de mecànic, fins a examinador de carnet de conduir, passant per mestressa de casa o funcionari. EFE.

• Subvencions

La Generalitat dóna 36 milions a beques La Conselleria de Cultura de la Generalitat destinarà enguany 36 milions de pessetes a beques per estades de creadors culturals a l'estranger, segons publica en el seu darrer número el Diari Oficial de la Generalitat. Els destinataris d'aquestes ajudes són artistes i intèrprets professionals, a qui es fa costat econòmicament perquè desenvolupin a l'estranger activitats de creació o de perfeccionament en els camps de la música, el teatre, la dansa, els audiovisuals i les arts plàstiques. Així mateix, Cultura ha convocat el concurs per a la consecució d'aquestes beques, que tenen com a objectiu continuar impulsant la relació entre les cultures catalana i de la resta del món. La dotació màxima a la qual pot optar cada artista és de 2 milions de pessetes. Les estades hauran de tenir una durada ininterrompuda d'entre 3 i 12 mesos d'aquí a un any. EPR.

• Publicacions

L'art d'Arias Montano La Universtitat i la Diputació de Huelva han coeditat amb l'Editorial Regional d'Extremadura la monografia Benito Arias Montano. Humanismo i Arte en España, de Sylvaine Hansel, al voltant de la influència en l'art de la seva època de l'humanista extremeny que estigué molt vinculat a la província de Huelva. Nascut a Fregenal de la Sierra (Badajoz) el 1527, la vida política, intel·lectual i humana de Benito Arias Montanto, que fou bibliotecari de l'Escorial per encàrrec directe de Felip II, és abordat en aquesta obra com a «mecenes directe i indirecte afavoridor de l'intercanvi d'idees estètiques i innovacions plàstiques» i de com la seva tasca representà «la col·laboració intel·lectual i l'intercanvi cultural», enfront del dogmatisme, la intolerància i les guerres de religió. L'estudi aborda Arias Montano com a promotor de l'estàtua del duc d'Alba, per la seva participació en la decoració de l'Escorial i com a autor del poema que dedicà al pintor Federico Zuccaro, a més d'analitzar la seva relació d'amistat amb els pintors Pablo Céspedes i Pedor de Villejas Marmolejo. EFE.

• Reconeixements

Premi Vila de Lloseta El jurat de la darrera edició del premi literari de narrativa breu Vila de Lloseta anuncià ahir el seu veredicte en un acte públic celebrat al municipi. El primer premi ha recaigut a mans de Miquel Àngel Vidal per la seva narració Bones intencions, un relat en què el personatge central, un home viudo, descobreix la vida de la seva esposa a través d'un dietari trobat quan ella ja ha mort. El premi, dotat amb la quantitat de 50.000 pessetes, s'afegeix al llistat de guardons que ja ostenta l'autor, entre ells el Llorenç Villalonga de Binissalem o el premi Sant Bartomeu de Montuïri. R.C.