Les cartes més íntimes de Juan Rulfo
Juan Rulfo anomena la seva dona Aire de las colinas, i aquest és el títol del llibre que recollirà les cartes que el mític escriptor mexicà li enviava, quan encara treballava en una empresa de pneumàtics i no endevinava que, amb dues petites obres, es convertiria en una de les claus fonamentals de la literatura en espanyol. La publicació d'aquest llibre de cartes, simultàniament a Espanya, l'Argentina i Mèxic, el pròxim mes de maig, serà tot un esdeveniment literari, sobretot perquè es tracta d'un escriptor que publicà tan poc, tirà tant a la paperera, i que arribà a ser posat a l'altura de Sòfocles pel propi Gabriel García Márquez. Catorze anys després de la mort de l'autor del llibre de relats Llano en llamas (1953) i de la novel·la curta Pedro Páramo (1955), la seva vídua, Clara Aparicio, i els seus fills, han decidit afrontar les inevitables polèmiques que qüestionen aquest tipus de publicacions "sense el consentiment de l'autor", per treure a la llum uns textos que corresponen possiblement al gènere més íntim i personal, el de les cartes a la seva estimada. Però és que aquestes 81 cartes escrites entre 1944, quan Juan Rulfo tenia 27 anys, i 1950, dos anys després de casar-se, són, més que unes missives d'amor, l'itinerari d'un modest treballador que vol sobreviure en pau, amb dignitat i sense humiliacions en un món hostil. EFE.
Concurs de llibres infantil i juvenil
La Fundació Santa María ha convocat els concursos El Barco de Vapor del llibre infantil i Gran Angular del llibre juvenil, que incrementen enguany la seva dotació fins als 14'4 milions per promoure la creació de la literatura infantil i juvenil. Aquests premis s'atorguen anualment a obres escrites en català (El Vaixell de Vapor i Gran Angular), castellà (El Barco de Vapor i Gran Angular) gallec (O Barco de Vapor) i euskera (Baporea), així com al millor llibre il·lustrat. Les dotacions dels premis de Barco de Vapor i Gran Angular en castellà arriben enguany als 4 milions de pessetes cada un, i les corresponents als premis en català a 1.700.000 pessetes, mentre que els premis en gallec, euskera i el Premi Internacional d'Il·lustració es mantenen en 1.000.000 cada un. Podran optar a aquest premi tots els escriptors que enviïn un escrit inèdit d'una extensió mínima de cinquanta folis. El tema de les obres és totalment lliure, però el gènere literari haurà de ser la novel·la. Cada concursant podrà enviar tots els originals que vulgui abans del 15 d'octubre.EFE.
• Publicacions
Juaristi i l'origen de les nacions europees
Jon Juaristi, premi Espasa i Nacional d'Assaig per El bucle melancólico, analitza en el seu darrer llibre, El bosque originario, quines són les relacions que mantenen entre si les genealogies sobre les quals s'han establert les identitats dels pobles d'Europa. El llibre, que es posa a la venda avui i que serà presentat el dia 27 d'abril, exposa que no hi ha cap nació europea sense el seu corresponent relat d'origen, i que si es juxtaposen les seves genealogies mítiques "des de la griega a l'ària passant per la romana, l'escrita o la celta", totes tenen un discurs comú. Aquestes genealogies, segons Juaristi, són una concatenació de textos que estan units per la lògica de l'exclusió i per diferències construïdes sobre l'exaltació d'«ell mateix» i la negació de «l'altre». Motius com l'autoctonia, l'elecció divina, el monoteisme precristià o la puresa de la sang o de la llengua apareixen en els àmbits culturals del vell continent com a variants d'una narració única. La immigració, el multiculturalisme i la dissolució de les velles cultures nacionals desperten sentiments d'autoctonia i actituds xovinistes que poden arribar a desencadenar rígids nacionalismes, exposa l'autor.EFE.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.