Sant Jordi, la passió del llibre i de la rosa

Els carrers de Palma celebraran dissabte el Dia del Llibre amb una àmplia oferta de novetats

Llibres i rosa, la imatge del Dia.

TW
0

Cada any per aquestes dates, les impremtes es posen a funcionar amb la marxa més ràpida. La imminència del Dia del Llibre així ho imposa: no hi ha segell que renunciï a competir en el que és dia obligat de llibre i rosa, jornada clau en la manifestació simbòlica d'amor per la literatura i per la lectura.

Pocs o molts, totes les editorials reserven per a aquesta setmana l'aparició de nous títols al mercat. Especial atractiu tenen les obres que han estat distingides amb els principals guardons en llengua catalana, tals com el Sant Jordi, el Josep Pla, el Ramon Llull o el Ciutat de Palma. Aquesta circumstància fa preveure que títols com Feli, estheticiénne, d'Empar Moliner, Delictes d'amor de Maria Mercè Roca (Premi Ramon Llull 2000) o Cacic, de Josep Lluís Burguera (Premi Ciutat de Palma, editat enguany per Moll), comptin enguany entre els volums més sol·licitats.

Tot i aquesta mena de cursa pel número 1, sembla enguany difícil que el protagonisme absolut de què gaudí l'any passat la Lola de Maria de la Pau Janer es repeteixi enguany. Entre les novetats literàries més recents, les que han gaudit de millor acollida són El cor del senglar, de Baltasar Porcel, i Cap al cel obert, de Carme Riera, darreres entregues de dos dels grans en la narrativa illenca que ja han ocupat durant algunes setmanes les primeres posicions en els llistats de vendes.

Documenta Balear ha engegat aquests dies una campanya adreçada justament a promocionar les seves novetats de cara al Dia del Llibre. Un díptic informatiu ple de roses presenta als lectors Miss Giacomini, de Miquel Villalonga, Jack Maggs, de Peter Carey i Una pàl·lida vista dels turons, de Kazuo Ishiguro, tots ells de la col·lecció de traduccions Varoic. La tríada comparteix espai amb El País, la quinta columna, de Josep Palou, el recull de relats El demiürg i altres contes, d'Ignasi Villòria, el receptari De la figuera a la taula i el més recent Arrels de baobab, de Jordi Tomàs Guilera.

Moll ataca fort amb la publicació dels guardonats en les modalitats de narrativa i poesia a la darrera edició dels Premis Ciutat de Palma: la novel·la Cacic, de Josep Lluís Burguera, i el poemari Jardins d'amor advers, de Susanna Rafart. Amb ells comparteixen promoció la Revolta de Miquel López Crespí, i La frontera dels dies, d'Àlex Volney, títols apareguts a la col·lecció de poesia Raixa.

Altre poemari que despertarà interès és Memòria del jardí, de Miquel Àngel Llauger, que Di7 ha publicat a la seva col·lecció Veus baixes. També amb el segell de Binissalem surt publicat el darrer premi Bearn, Exercicis de desaparició, de Sebastià Perelló, el documental fotogràfic Cabrera, l'illa sense nom, amb imatges de Biel Servera i textos de Miquel Rayó, i la darrera Monografia d'educació mediambiental, L'aigua, informació bàsica.

Edicions Cort afronta el Sant Jordi amb els dos títols apareguts en el decurs de l'any a la col·lecció d'assaig Els Ullals, Les utopies esvaïdes de Miquel Payeras i Joan March. Els inicis d'un imperi financer, de Pere Ferrer. Més diversitat és la presentada per Lleonard Muntaner amb les seves nombroses col·leccions: Patit país de Víctor Gayà i la Gènesi prologada per Gabriel Janer Manila, d'Antònia Arbona s'afegiran als poemaris de La Butzeta, mentre que Teodor Úbeda, atent a tots els batecs serà el darrer dels «Mallorquins en diàleg», a cura de Joan Guasp.

També del Principat arriben publicacions de títols d'autors illencs. És el cas d'El preludi poètic d'Antoni Marí, editat per 62, com del ja esmentat El cor del senglar. Sota el signe de Sagitari, de Jaume Fuster, arriba a través de La Magrana, com també l'antologia de Joan Alcover Jardí desolat, a cura de Maria Antònia Perelló. En la col·lecció catalana de Destino trobem Cap al cel obert, de Carme Riera, mentre que és Proa el segell en què Bartomeu Fiol ha publicat la primera entrega de l'obra completa, Cròniques bàrbares. De la seva banda, Columna ens porta l'obra completa poètica de Josep Maria Llompart, recull exhaustiu a cura de Cèlia Riba i Encarna Vinyes, i la publicació de Les muntanyes de foc de Miquel Rayó, premi Joaquim Ruyra 1999.

Altres volums en català que poden despertar gran atenció són els Records de quasi un segle del pare Miquel Batllori i el recull d'articles de Monzó, Tot és mentida (Quaderns Crema); Àlia, la sublim, d'Alfred Bosch (Columna); les desventures de Britget Jones perd el seny, d'Helen Fielding (62); o el recull d'històries d'amor El Desig coordinades per Maria de la Pau Janer.