Albarca, un espai per a l'escultura en llibertat

El Govern estudia que l'entorn natural pugui esdevenir el primer Land Art públic de Mallorca

TW
0

Les possibilitats oferides per la finca d'Albarca com a esplèndid espai per a l'art a l'aire lliure podrien ser explotades amb tota intensitat. Segons apunten aquests dies fonts no oficials, la finca artanenca d'Albarca, adquirida pel Govern balear a principis del mes de març, podria concretar els seus usos en la creació d'allò que en l'àmbit anglosaxó es denomina Land Art.

Es tracta d'una possibilitat no corroborada des de la Conselleria de Cultura, encara que molt adient amb el propòsit del Govern balear d'explotar la propietat amb la finalitat de convertir-la en oferta atractiva per a un turisme diferent al «de sol i platja». La iniciativa s'emmarcaria en un seguit de precedents arreu d'Europa, donant entrada al panorama illenc d'una modalitat artística, la dels Land Art, hereva de l'anomenat No Art desenvolupat a les acaballes de la dècada dels cinquanta.

Inscrit en la tradició del No Art que cristal·litzà, entre el 1955 i 1968, en el Black Mountain College, el Land Art és una ferma aposta per treure l'art de les seves fronteres tradicionals a través de la negació de les categories establertes, principalment postulant a favor de la hibridació de gèneres. A la mescla genèrica s'afegeix la crítica als llocs i els mitjans habituals de creació, intervenció i exposició per a l'art.

Encunyats a nivell particular amb el terme anglosaxó d'earthworks, els treballs concebuts en la línia de pensament del Land Art s'ubiquen de manera general en espais oberts com puguin ser deserts o llocs despoblats, en els quals s'instal·len amb conseqüents efectes d'integració i contrast amb l'entorn natural, carregat de força primigènia, realitzacions d'enormes dimensions, sempre en relació amb el lloc.