Troben fòssils que poden ser l'anella perduda de l'evolució de les espècies

La ciència ignorava la vàlua de les peces de 380 milions d'anys

TW
0

Dos fragments de fòssils descoberts en la mar Bàltica, a prop d'Estònia i de Letònia, podrien ser l'anella perduda entre els peixos i els animals terrestres, una troballa que pot contribuir a explicar l'evolució de les espècies, segons assenyalaren els científics que trobaren els fòssils.

Amb tan sols un maxil·lar inferior en el seu poder, els científics no estan segurs de si aquest fòssil d'una espècie batejada com Livonia multidentat, tenia dits o aletes quan va abandonar la mar per viure a terra. «No tenim prou material per estar segurs que es tracta d'un amfibi», va exposar Elga Kurik, de l'Institut de Geologia de Tallin, capital d'Estònia. A més afegí que «esperam que pròximes troballes ens permetin completar el puzzle».

Livonia multidentat fou tal vegada el primer animal tetràpode o vertebrat que va caminar i que va passar al voltant de mig segle enmig d'altres peces de valor científic. Els investigadors ignoraren durant molt de temps la importància de la seva troballa.

Kurik en va descobrir el primer espècimen l'any 1953, a prop del riu Piusa, en el sud d'Estònia. Un altre investigador en va trobar un segon tros de fòssil a prop del riu Gauja, a Letònia, l'any 1964. Els dos fòssils tenen 380 milions d'anys, i són 20 milions més antics que altres espècies tetràpodes.