Albano Martins «celebra» a Sa Nostra el diàleg del clàssic amb el modern

L'autor portuguès oferí una lectura de l'obra poètica al Centre de Cultura

Martins compleix enguany 50 anys d'activitat poètica. | J.R.

TW
0

Amb totes les reticències posades a l'hora de parlar de la seva obra "«no m'agrada, això ho han de fer els crítics»", l'escriptor portuguès Albano Martins participà ahir al vespre amb un recital poètic a una nova sessió del cicle de Literatura portuguesa (con)celebrada. La lectura, repàs a una dilatada i fructífera trajectòria al servei de la literatura, constituí el preludi a la celebració dels 50 anys d'activitats poètiques de l'autor, que segons informà el coordoinador del cicle Perfecto Cuadrado tindrà lloc d'aquí a poc a Porto.

La visita de l'escriptor al Centre de Cultura permeté al públic accedir a la rica producció d'aquest poeta etiquetat de «clàssic-modern» per la crítica portuguesa, un terme «ambigu» que es deu, segons el mateix Martins, al pes de la seva formació en filologia clàssica a la seva trajectòria.

Autor d'una poesia basada en el rigor i la concisió clàssics, segons un sentit de la justa mesura que el porta envers una tendència a la condensació lírica cada cop més accentuada, Martins es declarà amant de l'essencial: «poesia i retòrica són coses molt diferents. Jo crec que l'essència es pot dir amb una sola paraula, com l'amor, o la mort».

En la seva producció es fonen i confonen les diverses tradicions de què ha begut. A més de la clàssica grecollatina i la portuguesa, hi compten l'europea, la hispanoamericana i l'oriental, concretades en títols com l'homenatge retut al mestre japonès dels haikus, Matsuo Basho, amb Com as Flores do Salgueiro, o les traduccions de Leopardi, Pablo Neruda i alguns poetes italians contemporanis.