TW
0

• PERSONATGES

Fuentes, honoris causa per la UNED L'escriptor mexicà Carlos Fuentes, guanyador dels premis més importants que es concedeixen als escriptors de llengua hispana, serà investit avui doctor honoris causa per la Universitat Nacional d'Educació a Distància en un acte que presidirà la infanta Cristina. Nascut l'11 de novembre del 1928 a Panamà, on el seu pare ocupava un càrrec diplomàtic en representació de Mèxic, Fuentes va viure una infància de constants trasllats, marcada per la seva primerenca vocació per la literatura. El 1958, als 30 anys, Fuentes va publicar la seva primera novel·la, La región más transparente, en la qual va fer una descarnada revisió de com la generació que va fer la revolució mexicana es va transformar en la burgesia dominant mitjançant el primer govern civil, el 1946-52, del president Miguel Alemán. L'obra de Fuentes està marcada per la revolució mexicana, en novel·les com La muerte de Artemio Cruz i Gringo Viejo; l'herència de la conquesta espanyola, com passa a El naranjo, i l'anàlisi històrica reflectida a Nuevo tiempo mexicano i Cristóbal Nonato.EFE.

• NOVEL·LA

Història dels orfes de la Guerra Civil El periodista Ricard Font (Barcelona, 1929) narra en la seva segona novel·la les vicissituds dels nins que quedaren orfes, com ell, durant la Guerra Civil espanyola i descriu, amb un sentiment profund i una serenitat cultivada durant anys, les sensacions que un nin té quan és víctima innocent de qualsevol guerra. Els altres nens de la guerra del 36 és el títol de la novel·la de Font, que acaba de publicar Pagès Editors de Lleida i que es presentarà el pròxim dia 10 a Barcelona. El veterà periodista hi explica les vivències d'un grup d'orfes que durant la Guerra Civil espanyola, i procedents de tota la geografia catalana, foren acollits a la masia Santa Maria del Vallès. EFE.

• PATRIMONI

Els orígens mitològics, en una exposició Més de 200 peces arqueològiques procedents de museus com el Louvre, el British de Londres o el Metropolitan de Nova York il·lustren, en una exposició que s'inaugurarà a Barcelona el pròxim dia 6, els orígens mitològics de les ciutats de la civilització occidental. El comissari de l'exposició, Pedro Azara, ha explicat que «l'objectiu de la mostra és recrear amb objectes arqueològics la mitologia i el ritual que envoltava la fundació de les ciutats de tres de les cultures més importants d'Occident, Mesopotàmia, Grècia i Roma». En totes aquestes ciutats, precisa Azara, «sempre es creia en l'existència d'un fundador que solia ser un heroi, que cometia un crim i que, per redimir-lo, havia de superar una sèrie de proves que confluïen en la construcció d'un nou assentament». EFE.

• PUBLICACIONS

Estudien el personatge del Coyote El personatge del Coyote centra dues publicacions editades a Valladolid dins del cicle Maestros de la historieta, en les distintes facetes de cine, radio i còmic en les quals ha aparegut aquesta figura, creada per l'escriptor i periodista barceloní José Mallorquí el 1943. L'objectiu d'ambdues publicacions es basa en l'estudi del personatge, dels dibuixants que hi varen intervenir, els actors i dels treballs de ràdio. Serveix, a més, com a homenatge a Mallorquí, distingit amb dos premis Ondas en la seva trajectòria professional juntament amb altres guardons. El director i coordinador de les dues publicacions, Fernando Bernabón, explicà ahir que el lector es va trobar en els texts i les il·lustracions tretes de l'època un estudi molt ampli sobre el personatge del Coyote, que va poder suposar la representació dels valors hispànics en una determinada època.EFE.