Les bruixes de Salem (1691)

TW
0

Comença als Estats Units un cas típic de greu histèria col·lectiva que farà trista fama arreu del país. Dues al·lotes, Elizabeth Parris, filla del capellà de Salem, i la seva amiga, Abigail Williams, declaraven que havien estat embruixades i acusaven de la suposada malifeta una dona negra anomenada Tituba, serventa a casa del clergue, i tres persones més. Asseguraven que aquells ciutadans s'apareixien durant la nit en forma d'espectres per tal de torturar"les i espantar"les. El contagi entre les al·lotes de la població fou total. I totes anaven d'un lloc a l'altre, com boges, parlant del tema, que s'embullava i es complicava més i més. L'epidèmia de por esdevingué una autèntica xarxa d'acusacions i molts habitants foren detinguts i empresonats, entre d'ells el que havia estat abans el capellà de la parròquia local, George Bourroughs. Tanmateix, la psicosi es propagaria pels pobles dels voltants, com Andover i Gloucester.

Les «bruixes» i «bruixots» capturats ja eren, aleshores, cent cinquanta. John Ballard definí la forma de conèixer definitivament els culpables. Elizabeth i Abigail tocarien els cossos dels presoners i només pel tacte ja sabrien els que estaven en possessió del diable. Vint"i"cinc dones i sis homes foren portats a judici. Dinou dels acusats varen esser condemnats a mort, George Bourroughs el primer de tots ells. Molt poca gent protestà contra el procés però un destacat sacerdot de Boston assumí la defensa dels suposats culpables i demostrà que tot plegat era una bogeria. Dos anys després, els mateixos magistrats rebutjaven la falsa prova de les aparicions i només tres dels acusats eren sotmesos a condemna. Tanta sort que més tard els indultaren. I quatre anys després, el jurat declarava públicament estar penedit de la manera precipitada de com s'havien pronunciat les sentències sobre víctimes innocents. Això va fer que el 1711 fos repartida la suma de sis"centes lliures entre les persones que havien estat afectades per les sentències.

Una obra teatral d'Arthur Miller tracta sobre aquest tema. I mirau per on, una altra bogeria «inquisitorial» tenia lloc a Mallorca, contra els criptojueus o xuetes, amb tota la parafernàlia dels mata"heretges i dels mata"bruixots. Maleït 1691.

Però la gent era propensa a creure aquestes coses. D'aquells anys és la carta d'un capellà anomenat Surin i que deia, tot convençut: «No sé com podré aclarir"li el que m'ha passat en aquests anys i com aquest espectre es va unir al meu esperit sense llevar"me la consciència de la meva llibertat i de la meva ànima, però el que és cert és que es manifestà en el meu interior com un altre jo i vaig quedar com si tingués dues ànimes, de les quals una no posseïa cos... I em sent en estat de condemnació, mancat de tota esperança i ple de dolor al davant d'aquesta ànima estranya que sembla esser la meva. Quan vull parlar la meva boca no es vol obrir. Estant a la taula no puc portar els aliments als meus llavis. Durant la confessió el cap se'm posa en blanc i oblit totalment els meus pecats i sé ben cert que el diable habita dintre de mi...».

Supòs que la psiquiatria ha salvat molta gent de la foguera pública. Tanta sort.

MIQUEL FERRÀ I MARTORELL