Valentí Puig: «Pla aprenia de Moll el gust per la precisió en definicions»

L'autor recull la seva visió de lector al «Diccionari de Literatura Pla»

Entranyable imatge de Josep Pla.

TW
0

«Llegeixo molt sovint el Diccionari català-valencià-balear de Francesc de Borja Moll. A vegades és molt saborós, terrenal, sap donar gust a les coses. Moll és, a més, un gran escriptor: natural, precís, clar, que capta saborosament les coses, el seu moviment, el gust de la vida». Són aquestes algunes de les referències amb què l'escriptor de Palafrugell Josep Pla referí la seva admiració per la claredat i precisió de Moll. Notes com aquestes són les rescatades d'entre les tres mil planes que componen l'obra completa de l'autor per part del mallorquí Valentí Puig, que les ha sistematitzades en el Diccionari Pla de Literatura.

Tot just publicat pel segell Destino en la seva col·lecció de publicacions en català, el volum constitueix un repàs pels conceptes literaris i els autors, obres i personatges de la literatura que Josep Pla esmentà i definí a les seves proses des de la seva perspectiva de lector. La selecció de veus, escollides per Puig esdevé una sistematització de les opinions i els judicis literaris de l'autor, al mateix temps que un «recorregut per una part essencial de la literatura occidental moderna de la mà d'un dels seus autors més destacats.

La tria posa en relleu els delits i menyspreus del Pla lector. Així, Puig esmentà el seu gust per la literatura francesa, per Pio Baroja com a gran destacat de l'espanyola, i a Maquiavel com a personatge que li suscità major interès i devoció. Al bàndol contrari se situarien Borges i Kafka, els dos autors que Pla odià amb més intensitat «possiblement per crear aquella literatura sobre literatura, literatura nascuda de la imaginació i no de la realitat».

L'exercici de compilació i sistematització troba antecedents en els habituals diccionaris de personatges o d'obres que apareixen en les cultures francesa i anglesa. Exemples com els diccionaris de personatges de Shakespeare o Balzac, o de l'obra de Proust, serien prou representatius d'un gènere que fins al moment no havia quallat en llengua catalana com ho fa amb aquest Diccionari Pla de Literatura.

La gestació del llibre, explicà Puig, es remunta al temps de preparació de l'assaig L'home de l'abric gris, que va ser premiat amb el premi Pla en l'any del centenari del naixement de l'escriptor. «De fet, explicà, es pot dir que vaig escriure dues obres alhora: mentre llegia les obres de Pla anava comprovant que, a més de gran escriptor, era un crític literari important i original. Llavors va ser quan vaig anar separant i classificant els fragments que tractaven sobre escriptors o sobre conceptes literaris». Enllestit L'home de l'abric gris, «simplement vaig haver d'ordenar i sistematitzar els apunts presos», donant com a resultat aquest Diccionari Pla de literatura.