El Casal Solleric recupera la mirada de l'«arrelat pintor mallorquí» Archie Gittes

La mostra repassa la trajectòria incidint en la residència del nord-americà a Mallorca

TW
0

A partir de demà, el Casal Solleric de Palma obrirà les portes de la seva Planta Noble a una àmplia selecció d'obres del nord-americà Archie Gittes. Cent-vint peces extretes de les més de tres-centes que integren la col·lecció de l'artista testimoniaran l'evolució pictòrica d'un autor amb vigorosa personalitat que residí i trebalà a Mallorca al llarg de setze anys.

La influència de l'artista en l'evolució de l'art illenc i el seu fidel conreu d'un estil no exempt de factura surrealista van ser ahir els trets destacats per la comissària de l'exposició, Gudi Moragues, que volgué donar compte de l'arrelament de Gittes a Mallorca a través de les paraules del seu fill Enrique: «se sentia més mallorquí que els mateixos mallorquins».

La importància de l'estada del pintor a Mallorca, tant per la petjada de l'illa en la seva producció com per la influència exercida per l'artista en la panoràmica pictòrica del moment, van ser destacades per Carme Feliu, tinent de batle encarregada de Cultura de Cort, que es referí a aquesta mostra com «una recuperació històrica del nostre passat» a través de la figura que fou Gittes.

La selecció reunida al Solleric resulta representativa de les diverses etapes que travessà la producció d'aquest artista nascut a Massachussets i format a diverses escoles de Chicago, Boston i París. Així, es recorren les èpoques bostoniana, la premallorquina i la fase africana, per arribar a la seva etapa de plenitud, que coindideix justament amb la seva estada a Mallorca. Així mateix, la mostra és representativa dels gèneres que ocuparen la creativitat d'aquest autor que Moragues encerta a definir com a «bohemi, sarcàstic, inconformista, revolucionari i dotat d'una lucidesa extraordinària»: principalment, el paisatge, la natura morta i el retrat, concretat la major part de vegades en el nu femení.