«No crec que s'arribin a controlar per complet els fenòmens meteorològics»

Miquel Ballester oferirà demà una ponència en el Dia Meteorològic Mundial

TW
0

El doctor en Ciències Físiques i meteoròleg Miquel Ballester oferirà demà al convent dels Sagrats Cors de Sóller una conferència en commemoració del Dia Meteorològic Mundial 2000. Ballester ha estat en el decurs de la seva extensa i interessant trajectòria professional testimoni d'excepció dels esdeveniments meteorològics i de l'evolució dels instruments tècnics d'estudi. Des de l'ingrés al 1941 al llavors anomenat Servei Meteorològic Nacional (SMN), Ballester, ocupà durant 10 anys el càrrec d'expert de l'Organització Meteorològica Mundial (OMM) a Ginebra.

"Quins són els actes programats per al Dia Meteorològic Mundial?
"La diada girarà entorn als 50 anys de l'Organització Meteorològica Mundial. La programació inclou, a més de la meva ponència, un acte de reconeixement als col·laboradors de l'Institut Nacional de Meteorologia.

"Quines tècniques d'estudi s'utilitzaven a principi dels anys quaranta?
"A l'any 1941 encara subsistien tècniques anteriors a 1936. Els sondatges es feien amb avions alemanys, sense condicionament de pressió i amb màscara d'oxigen. A més, amollaven un globus sonda, que incloïa un paper pregant a qui trobàs la capsa de registres que l'entregàs a la Guàrdia Civil.

"Quina va ser la vostra experiència internacional?
"Vaig tenir l'honor de conèixer grans personalitats. A l'any 48 se'm va atorgar una beca per a la Universitat de Cambridge, així vaig contactar amb sir Gilbert Walker, exdirector del Servei Meteorològic de la Corona a la Índia, qui m'exposà com havia trobat una sèrie de teleconnexions entre l'Índic i el Pacífic Austral. A l'actualitat, explorant el fenomen El Nin els experts han descobert un referent de la circulació general atmosfèrica anomenada Circulació Walker.

"Què opininau sobre el temut canvi climàtic del que tant se'n parla?
"Sobre aquest tema han sorgit moltes opinions alarmants. Des de la meva posició vull donar un missatge tranquil·litzador, ja que hem de tenir en compte que el canvi climàtic encara s'està estudiant. Un estudi que no es pot recloure a l'aire, sinó que també s'han de considerar els subsistemes.

"Arribarà un dia en què l'home pugui interactuar sobre la meteorologia?
"El que s'anomena en anglès weather control, no crec que s'arribi mai a dominar completament. Així i tot, hi haurà avanços que podran transformar una pedregada amb pluja mitjançant l'alteració del punt neuràlgic del fenomen.