TW
0

• NOVEL·LA

Rosselló guanya el premi Recull El mallorquí Guillem Rosselló va guanyar ahir en l'apartat de narració de la 36a edició dels premis Recull, que s'entregaren a Blanes (Girona) en el transcurs d'un dinar presidit pel president de la Generalitat, Jordi Pujol, i el conseller de Cultura, Jordi Vilajoana. Rosselló ha aconseguit el premi amb una novel·la sobre la vida d'un detectiu. Els premis Recull són un dels certàmens literaris més antics de Catalunya que serveixen per donar a conèixer escriptors novells. Convocats per la revista Recull, inclouen les categories de premi Joaquim Ruyra de narració, el premi Benet Ribas de poesia, el premi Salvador Reynaldos de periodisme, el Rafel Cornellà de retrat literari i el Josep Ametller de teatre. Enguany s'hi han presentat un total de 155 originals, que l'any passat varen guanyar Jordi Bonet en l'apartat de narració, Sadurní Tubau en el de poesia, Jordi Capdevila en el de periodisme, Josep Ballester en retrat literari i Ignasi López en teatre.EFE.

• PATRIMONI

Subhasten edició del Quixot La sala Duran traurà avui a subhasta la segona edició de la primera part d'El Ingenioso Hidalgo Don Quijote de La Mancha, amb un preu de sortida de 25 milions de pessetes, i una sèrie de manuscrits del poeta bilbaí Blas de Otero per 10 milions. Aquesta segona edició de la primera part d'El Quijote, de Miguel de Cervantes, impresa el 1605 per Juan de la Cuesta, està considerada pels crítics tan rara com l'edició «príncep», ja que té variants i diferències notables respecte d'aquella. Leopoldo Rius atribueix a l'omissió del cèlebre robatori de l'ase en el capítol XXIII i de la seva troballa, en el XXX, el fet que els pocs exemplars de la primera edició desapareguessin poc temps després. La segona impressió, que és completa, ha servit d'original a totes les posteriors. Malgrat la baixa qualitat del paper, que per a l'edició fabricaren de manera expressa els monjos del monestir d'El Paular, ha estat molt elogiada pels bibliògrafs pel sentit estètic de la seva portada.EFE.

Relats sobre jueus Nou històries protagonitzades per jueus integren el llibre de relats Para el alivio de insoportables impulsos, la primera obra del novaiorquès Nathan Englander, que tem ser etiquetat en l'àmbit de la literatura jueva perquè el seu desig és «fer-ne una d'universal». Malgrat la declaració d'intencions, Englander, educat en un ambient ortodox amb què trencà fa uns anys, s'ha vist conduït en el seu primer llibre a parlar de jueus «perquè és el món que millor conec, ja que hi vaig passar 20 dels 30 anys de la meva vida». Englander, que ha estat qualificat per la revista The New Yorker com un dels 20 autors nord-americans del segle XXI, volia ser escriptor «des de molt jove, però és una cosa que és quasi impossible aconseguir si es viu en un ambient de jueus ortodoxos, per això vaig haver de rompre amb aquest món». «Va ser en els llibres "afegí l'escriptor" on vaig trobar la resposta a moltes de les preguntes que em feia sobre la vida, i després d'estudiar a la universitat i de treballar com a fotògraf publicitari em vaig decidir a fer-ho». EFE.

• EXPOSICIONS

Mostra de Sicilia a Silos La sala d'exposicions del monestir de Santo Domingo de Silos (Burgos) acollirà a finals d'abril una mostra de l'obra de José María Sicilia, que substituirà la d'Antoni Tàpies, inaugurada el passat 17 de febrer. La decisió es formalitzarà en una pròxima reunió de la comissió, que formen representants del museu, la Cambra de Comerç de Burgos i el monestir benedictí, que coordinen la utilització de la sala d'exposicions instal·lada al cenobi. EFE.