Mor Hipòcrates, pare de la medicina (377 aC)

TW
0

A la vila de Larisa mor Hipòcrates, metge grec, considerat universalment com el fundador de la medicina científica. Coneixem alguns dels seus detalls biogràfics i també de la seva ciència i del seu pensament gràcies al seu gran nombre d'escrits, especialment aquells que són el recull de les doctrines mèdiques més notables de la seva època, com és el cas del Corpus hippocraticum. El major mèrit d'aquest savi fou el de separar la medicina de les pràctiques religioses.

Un dels seus principis o idea fonamental fou el de considerar la salut com el resultat de l'equilibri entre els quatre humors, aquells que anomenava sang, pituïta, bilis i atrabilis. La fama del metge es va estendre fins a l'Àsia i Artajerjes. Envià un dels seus homes de confiança a la seva presència per tal de pregar-li que anàs allà i s'oposàs als dissortats progressos d'una epidèmia que delmava l'exèrcit persa. Hipòcrates rebutjà magnífics oferiments amb els quals el volien seduir i la seva resposta al sàtrapa encarregat de gestionar aquella missió que l'honor li prohibia auxiliar els enemics de la seva pàtria. Havia nascut a l'illa de Cos, cap al 460 aC. i descobert per les generacions posteriors, esdevindria un autèntic símbol. Però no estam gens d'acord amb la posició d'Hipòcrates en el tema d'auxiliar, en cas de necessitat, un enemic. La noblesa de la medicina no fa distincions entre els malalts, ni per la seva raça ni per la seva fortuna ni per la seva ideologia. La deontologia mèdica així ho mana i aquesta filosofia ha estat reiterada des de les convencions de Ginebra. Però tornem a la vida del savi i diem que pertanyia a la família dels Asclepiades, que, segons la tradició, descendien d'Esculapi. Destacà, ja en aquell temps, cronologia sempre discutible dins un cert parèntesi, la decisiva importància de la dietètica. També és dubtosa l'atribució d'una part de la seva obra. Però el Corpus hipocràtic, presenta, així i tot, un mateix esperit d'uns texts molt didàctics escrits en dialecte jònic. Hipòcrates, per altra banda, influí d'una manera quasi absoluta en la medicina antiga i, a través de Galè (131-210), també grec i que exercia el seu art a Roma, en la medicina medieval.

«Abominaren "deia Ramón y Cajal" Cató, Plini, Petrarca, Boccaccio, Montaigne, Molière i Quevedo dels metges. Foren injusts. Desconeixien que encara quan els més prestigiosos galens no arriben a guarir, la seva presència anima quasi sempre el pacient angoixat. I a més d'això, saben esvair les alarmes sense fonament, aporten consells higiènics i solen triomfar sobre el dolor físic...».