Darrere un taulell de marbre, enfront d'un cartell que diu
«Panaderia del Presidio Viejo», recordant-li a diari els seus
orígens professionals i la ubicació de la antiga presó de Palma (a
la qual per la seva proximitat abastaven de pa), el mallorquí
Gaspar Moyà ha despatxat i elaborat nombroses peces de pa des que a
l'any 1923 els seus pares, Gabriel i Caterina, varen comprar un
negoci familiar.
El forn del Presidi Vell està considerat com un dels més antics
de Palma, i possiblement de l'Illa, on encara s'utilitza un mètode
totalment artesanal en l'elaboració del pa. Si les parets de
l'edifici que acull aquesta fleca, al número 46 de l'antic carrer
dels Socors, poguessin parlar deixarien a més d'un bocabadat per la
quantitat d'esdeveniments històrics que s'han viscut dins i fora
d'aquest local.
L'edificació data de l'any 1612. Tal com explica Gaspar Moyà,
«abans de ser un forn era una gerreria familiar en una època en què
a tot el barri n'hi havia 37». Després de tres negocis de famílies
de forners, arribaren els Moyà Vidal a principis dels anys 20, i
des de llavors no han deixat de treballar en la fabricació d'un
aliment bàsic per a la població d'aquella llunyana època, però que
a l'actualitat ha passat a un segon pla. «Ara les mestresses
prefereixen el pa de motlle o les baguettes congelades, per no
haver de preocupar-se d'anar cada dia a comprar el pa», assenyala
Moyà.
Malgrat això, aquest forner procedent d'una tradicional nissaga
familiar, ofereix encara avui dia al públic un producte artesanal
on no s'afegeixen cap tipus d'additius ni conservants, tan sols els
ingredients bàsics: aigua, farina i llevat. Mitjançant l'ús d'una
voluminosa pastadora, digne de museu com la resta de maquinària del
local, i d'un dels darrers forns de boca directe que funciona per
la crema de fusta de pi, Moyà fa cada dia, dins del seu horari de
treball entre les 6.30 i les 15 hores, unes 45 peces de pa. Una
producció que ja no té res a veure amb la que feren els seus pares
i germans als anys en què el pa era molt més necessari i
preuat.
De la mateixa manera, també ha canviat el preu dels ingredients
de l'aliment, el tradicional forner exposa amb una mica d'enyorança
i resignació com «l'any 1967 un quilo de pa costava 10 pessetes,
mentre que actualment en val 315 pessetes».
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.