Cicle de conferències a Palma amb les millors veus de la poesia portuguesa

Ernesto Sampaio i Mário Cesariny participaran en aquesta panoràmica

TW
0

El Centre de Cultura de Sa Nostra inaugurarà el proper dimarts un nou cicle de conferències de Literatura Universal, que en aquesta ocasió prestarà atenció a la poesia portuguesa actual. Amb vocació de panoràmica de la producció en aquesta llengua, i coordinat pel catedràtic de la UIB Perfecto Cuadrado, el cicle comptarà amb la presència a Palma de les millors veus representatives del gènere en aquests moments, entre les que cal destacar noms com el d'Ernesto Sampaio o Mário Cesariny.

Sota el títol de «Literatura Portuguesa Universal (Con)celebrada», el cicle arrancarà el proper dimarts dia 14 amb la presència d'Ana Hatherly. La seguiran, en successives setmanes, Ernesto Sampaio, Manuel Antonio Pina, Albano Martins o Mário Cesariny, reunits en el que Cuadrado definí com «una reunió no pròpiament acadèmica, sinó més bé un encontre entre autor i lector» que esdevé una oportunitat única per conèixer de primera mà l'evolució de la poètica en aquesta llengua en el darrer segle.

Segons explicà Cuadrado, el cicle deixa de banda la novel·lística a causa de les dificultats dels autors en aquest gènere, molts dels quals es troben a la Fira del Libre de París, per acudir a Mallorca. Tanmateix, Cuadrado no descartà l'organització d'altres cicles més endavant, apuntant l'interès dels autors portuguesos com a figures que «ultrapassen els límits nacionals, són autors d'abast universal».

El cicle revisarà des de produccions particulars l'evolució poètica del XX en llengua portuguesa, caracteritzada per la incursió dels seus autors en un tipus de poesia experimental que beu amb freqüència de la tradició d'avantguardes. En aquesta línia s'encabeix l'obra d'Ana Hatherly, autora interessada en la realització de variacions lírico"plàstiques a partir d'obres de la tradició hispanoportuguesa; l'intencionat diàleg entre els llenguatges plàstic i verbal que també ocupà Albano Martins; o l'obra de Cesariny, «memòria viva del surrealisme portuguès i internacional».