TW
0

L'univers polític i social de la Mallorca ja perduda dels anys 30 torna a ser objecte del nostre interès gràcies a la darrera publicació del professor i escriptor tortos, Germà Garcia qui, després d'una exhaustiva tasca d'investigació, ha aconseguit revisar els secrets d'una època i els seus respectius moviments culturals. Sota el títol Johanna Ey i Jacob Sureda. Un capítol encara ignorat de la història de Mallorca, l'autor narra la vida de Johanna Ey, una coneguda marxant d'art de la ciutat alemanya de Düsseldorf, per remetre's a la història i recuperar alguns dels personatges que passaren per la seva vida, com explicà el mateix autor a aquest mitjà.

La crònica d'una amistat és justament el punt de partida d'aquesta obra autobiogràfica "que ja es troba en el mercat des del passat desembre dins la col·lecció Evast e Aloma de Miquel Font Editor Mallorca.

D'aquesta forma, l'autor ens presenta un retrat manifest de la realitat mallorquina dels anys de la República de Weimar i el Tercer Reich, emprant com a vincle amb l'Illa el pintor i poeta mallorquí Jacob Sureda, qui establí una gran relació i afecte amb Johanna "anomenada Mutter Ey. Aquesta dona modesta i anònima, propietària d'un cafè que convertí en galeria d'art "del qual sorgí el grup de pintors alemanys expressionistes com Dix, Erenst o Leman" visità Mallorca en dues ocasions convidada pel mateix Sureda (el 1927 i el 1933). Una de les peculiaritats del llibre, a banda de la documentació gràfica de l'arxiu de la família Sureda a sa Cabaneta, és la introducció de cartes personals mai no publicades abans en català.