Els germans fundadors de Pina (1842)

TW
0

Gabriel Mariano Ribas de Pina ha de marxar a Roma, camí de Barcelona, per completar la seva formació religiosa. Vol abraçar l'observància franciscana, cosa que no pot fer a Mallorca a causa dels esdeveniments polítics. El 1835, per la llei de Mendizábal, hi havia hagut l'exclaustració dels religiosos; el 1836 es tancava el Seminari de Palma i no es tornaria a obrir fins al 1845; el 1837 el Govern espanyol prohibia noves ordinacions, ordre revocada el 1838, però novament imposada el 1840... Gabriel Mariano té aleshores vint-i-set anys i escriu: «Fou aleshores quan vaig sentir per primera vegada la feixuguesa del sacrifici que acabava de fer (de deixar país, casa i família) i vaig assaborir, ja abans d'hora, la dolçor dels que tot ho deixen per seguir el camí de la Creu...». Tanmateix, en arribar a la Ciutat Eterna exclama: «Oh! Roma! Quan he desitjat viure entre els teus murs...».

A Roma, Gabriel Mariano prepara la seva ordinació de subdiaca i, veu per primera vegada el papa Gregori XVI i amb el seu habitual bon humor descriu als seus la ciutat de Roma, on hi ha cases i esglésies, homes i dones, nins que als dos o tres anys ja saben parlar italià, encara que «els cans, els moixos i els altres animals parlen tots en mallorquí, talment com els de la seva pròpia espècie que hi ha a Mallorca...».

Ordes menors, subdiaconat, exercicis en els Trinitaris espanyols de Via Condotti, diaconat i ordes majors... (Pere Joan Llabrés, un dels seus biògrafs, explica al detall totes les passes del personatge en la seva formació religiosa i les riques vivències que definiren encara més el seu perfil eclesiàstic per terres italianes). Sol·licita, després Gabriel Mariano d'entrar en els franciscans reformats de Gènova i és admès, rebent l'hàbit del doctor Seràfic el dia de la Concepció, a Santa Maria dei Monti, on es troba el noviciat dels frares menors. Es posa però malalt, un dolor molt agut a la part esquerra del pit i que augmenta dia rere dia, de manera que ha d'abandonar el noviciat. Es reintegra, aleshores, al col·legi de Sant Bartomeu de Fossato, molt decebut de no haver pogut ser franciscà, que és el que més volia en el món. Això el fa reflexionar: «No serà que Déu vol ser servit per mi a la meva pròpia pàtria?». El 1844 la situació política a l'Estat espanyol ja permet el retorn dels clergues i Gabriel Mariano torna. Recorrerà tota Mallorca evangelitzant i predicant, és destinat a diferents llocs i parròquies de la Diòcesi i demostra ser un ministre força útil, fomenta les obres d'ampliació de l'església de Pina el 1853 i el 1858 ja és beneït el nou temple, «admiració dels que el visiten», com escrivia el nostre personatge. Però la seva gran iniciativa, la que li sembla més ambiciosa, és fundar una congregació de monges per socórrer els pagesos pobres de poblets i llogarets. Ho fa amb la decidida col·laboració de la seva germana Concepció, Sor Concepció Ribas de Pina, i les noves religioses seran conegudes com les «Filles de la Misericòrdia», congregació finalment fundada el 14 de setembre de 1856. A les constitucions del fundador es llegeix: «Per tal que aquestes obres de misericòrdia i pietat siguin més conformes a l'esperit del nostre diví Redentor, que per tal d'evangelitzar els humils preferia les poblacions petites a les grans i cercava sempre la major misèria per posar-li remei, les Filles de la Misericòrdia preferiran sempre establir-se en els llocs petits...».